Egipat

egipat egipat

Zemlja faraona, piramida, peska i antičkih civilizacija. Egipat oduvek, pa i danas, impresionira ljude i privlači ih u svoje carstvo kako bi bili svedoci sačuvane istorije.  Ako ste ikada maštali o putovanju u prošlost, idite u Egipat i možda ćete steći uvid kako bi taj put izgledao.

Egipat se nalazi na obalama Sredozemnog i Crvenog mora u severoistočnoj Africi i oduvek je bio popularna turistička destinacija. Ova misteriozna i tajnovita zemlja ima mnogo toga da pokaže i ponudi i zbog toga je i tako popularna.

More ukrašeno šljaštećim belim peskom, piramide i grobnice, kamile, krstarenja i ronjenja samo su neke od atrakcija koje možete iskusiti u Egiptu. Hoteli su luksuzni i ima ih mnogo pa je teško odlučiti se u kojem odsesti. Sunca ima dosta tako da su šeširi, svetla odeća i naočare obavezna oprema.

Predstavićemo vam najpoznatije i najatraktivnije turističke destinacije koje možete posetiti, ako ikada budete dolazili u Egipat.

Aleksandrija

Aleksandrija je grad smešten na severu Egipta, na obali Sredozemnog mora. Prostire se na površini od 2 679 kvadratna kilometra, a u njoj živi oko 4 250 000 stanovnika. Aleksandrija je po veličini drugi grad u Egiptu, a ujedno je jedan od ekonomskih centara ove afričke države.

Za Aleksandriju se često kaže da je najveći istorijski grad, ali sa najmanje očuvanih drevnih ostataka. Aleksandriju je osnovao 331. godine pre nove ere Aleksandar Makedonski, iako on u njoj nikada nije boravio. Ipak, Aleksandrija ima dosta stvari koje može da prikaže turistima, tako da ako se ikada budete našli u Aleksandriji obavezno posetite muzej Cavafy, crkvu Svetog Srca, Aleksandrijsku biblioteku, Nacionalni muzej, Tvrđavu Qaitbay, džamiju Nabi Daniel, Sinagogu i prelepe plaže Aleksandrije.

Kairo

Kairo je glavni i najveći grad Egipta. Nalazi se u severnom delu države, na obalama reke Nil. Prostire se na površini od 214 kvadratna kilometra, a u njemu živi oko 8 000 000 stanovnika. U široj oblasti Kaira živi čak oko 15, 2 miliona stanovnika. Ovo Kairo čini trinaestim po veličini gradom u svetu. Ovo je politički, ekonomski, i kulturni centar Egipta. Kairo je neizbežana turistička destinacija Egipta, tako da vam savetujemo da ga i vi posetite. Istorijskih zgrada i spomenika ima dosta, tako da ćete imati dosta toga da vidite i fotografišete, a ljubitelji istorije će se oduševiti.

Turističkih atrakcija u Kairu ima mnogo a neke od njih su Egipatski muzej, pijaca Khan Ali-Kalili, Saladinova citadela i reka Nil.

Piramide u Gizi

Teško je spominjati Egipat, a ne spomenuti najpoznatije turističke atrakcije, piramide. Piramide su postale simbol Egipta i jedno su od sedam svetskih čuda. Svake godine milioni ljudi dođu da vide ove veličanstvene građevine, a i dan danas se ne zna kako su one tačno izgrađene. Od svih čuda antičkog sveta piramide su najstarije, i jedine očuvane. Tri monumentalne građevine sačinjavaju jedinstvene arhitektonske strukture koje svedoče o moći i misterioznosti drevnog Egipta. Pored tri piramide ovde se nalazi i čuvena skulptura Sfinge, koja stoji ispred i čuva ulaz u grobnice faraona. Takođe, ambijent upotpunjuje Sunčev brod, pronađen 1954. godine, za koga se veruje da je u njemu simbolično faraon Keops prevezen u zagrobni svet.

Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida su prizor koji treba videti. Ove veličanstvene građevine stare su skoro 5000 godina i sama pomisao da stojite pored toliko starih objekata učiniće da vam se koža naježi. Velika sfinga je isto toliko prelepa i stara, a priče koje ćete čuti o njenom slomljenom nosu slatko će vas nasmejati. Obavezno ponesite foto aparate i kamere, jer ćete moći da napravite slike kao sa razglednica.

Dolina kraljeva

Dolina kraljeva nalazi se nedaleko od drevnog grada Tebe, nekadašnje prestonice Gornjeg Egipta. Dolina Biban al – Muluk, ili „ kapija kraljeva “, na zapadnoj obali Nila, mesto je gde se nalazi slavna nekropola egipatskih vladara od osamnaeste do dvadesete dinastije. Nad njom se uzdiže brdo Al – kurn u obliku piramide, koja se često naziva „ krunom Tebe “. Ovde su do sada otkrivene 63 grobnice različite veličine, od jednostavnih udubljenja do složenih grobnica od više stotina odaja, u kojima su sahranjivani vladari iz perioda Novog kraljevstva, članovi njihovih porodica, kao i povlašćeni pripadnici plemstva. Čitava Dolina predstavlja jedan veliki istorijski spomenik i put u prošlost na kome možete saznati i naučiti dosta o egipatskoj istoriji i kulturi.

Abu Simbel

Abu Simbel se nalazi u južnom delu Egipta, na levoj obali reke Nil. Ovaj lokalitet je poznat po dva hrama koji su urezani u stenu, a izgrađeni su od strane Ramzesa II. Hramovi potiču iz 13. veka pre nove ere, a otkriveni su 1813. godine od strane italijanskog pustolova Đovanija Batiste Belzonija.

Karnak

Karnak je selo smešteno u Gornjem egiptu, na desnoj obali reke Nil. Nalazi se na oko 2, 5 kilometara od grada Luksora. Karnak je postao svetski poznat po hramovima koji se u njemu nalaze, a koji potiču iz zlatnog doba drevnog egipatskog graditeljstva. Karnak je još jedno istorijsko iskustvo koje Egipat može da vam puži. Ovaj antički kompleks je ogroman i mnoštvo spomenika i hramova ga ukrašava, tako da ćete i ovde imati priliku da vidite i naučite nešto o dugoj istoriji Egipta.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos

LINKOVI

X