Bali

bali

U dalekoj Indoneziji, na samom obodu Indijskog okeana smešteno je maleno, tropsko ostrvo Bali. Ostrvo koje zadivljuje svojom lepotom kako prirode tako i ljudskih tvorevina sagrađenih u minulim vekovima. Ostrvo koje je potpuno odolelo modernizaciji i globalizaciji i na kome se još uvek živi po pravilima koja se decenijama nisu menjala.

Bali je ostrvo koje je naseljeno još pre oko 2000. godina p.n.e. Kulturno i lingvistički, stanovnici Balija su veoma srodni sa stanovnicima Malezije, Filipina i Okeanije, a neke od religijskih i kulturnih tradicija iz drevnih vremena su i danas aktivne.

Za ostrvo Bali kažu da je jedno od najlepših na svetu. Obiluje izuzetno raznovrsnom i bujnom vegetacijom, pirinčanim poljima, vulkanima i planinama na čijim vrhovima, po verovanju, žive glavni bogovi hindu mitologije. Ostrvo je ispunjeno velikim brojem kulturno – istorijskih spomenika i drugih vrsta znamenitosti. Ali ovo je mesto vrhunske zabave. Bali poseduje veliki broj egzotičnih plaža, a posetiocima je najbolje da sami pronađu savršenu za sebe. Plaže su ispunjene mladim ljudima iz celog sveta, tako da zabave sigurno neće manjkati. Bali u sebi sadrži autentičnost koja ga razlikuje od ostatka Indonezije, i predstavlja sjajnu destinaciju za nezaboravno uživanje i odmor.

Pošto je Bali veoma posećena i atraktivna destinacija, dobro je znati, koje lokalitete posetiti na ovom prelepom mestu. MI ćemo vam tu pomoći i predstaviti neke od najpoznatijih turističkih atrakcija i destinacija na ostrvu Bali.

Ubud muzej

Ovaj muzej krcat je slikarskim delima koji su poreklom sa Balija. Ovde se takođe nalazi i nekoliko galerija poznatih umetnika, uključujući Holanđanina Hansa Snela i Amerikanca Antonia Blanca. Veoma popularan stil slikanja na Baliju je „ Mladi umetnik “, a uveo ga je holandski slikar Arie Smith. U muzeju mogu da se kupe neka od ovih jedinstvenih umetničkih dela. Ljubitelji umetnosti i slikarstva imaće šta da vide, a ponešto i da nauče.

Kuta

Nekada usamljeno selo, a danas poznato letovalište, Kuta je savršeno mesto za mlade. Reč je o lepoj plaži sjajnoj za surfovanje. Nije toliko pogodna za kupanje zbog morskih struja, ali bez obzira na to, o posetiocima plaže se brine obalska straža. Kata je poznata po neverovatnim zalascima sunca. Selo je ispunjeno restoranima, prodavnicama, diskotekama, i drugim ugostiteljskim objektima. Na Kuti imate priliku da upoznate turiste iz celog sveta, pa ćete imati priliku za upoznavanje i kulturološku razmenu.

Nusa Dua

Nusa Dua je turističko letovalište smešteno na poluostrvu Bukit. Ovde se nalaze neki od najlepših i najekskluzivnijih hotela. Naselje je poznato po čistim plažama sa belim peskom i kristalno čistom vodom. Severna strana poluostrva pogodna je za surfovanje.

Tanah Lot

Ako budete posećivali Bali, obavezno obiđite Tanah Lot, veoma značajan hram na Baliju. Izgrađen je na vrhu ogromne stene okružene morem, a sagradio ga je jedan od poslednjih sveštenika koji su sa Jave stigli na Bali u šesnaestom veku. Na ostrvu se mogu videti otrovne zmije za koje se veruje da hram čuvaju od zlih duhova i provalnika.

Gianyar

Ovo mesto nekada je bio bilo prestonica, a danas je centar tekstilne industrije. Ovde ćete moći da vidite tradicionalne načine izrade tkanine i da kupite tradicionalnu odeću.

Pura Besakih

Pura Besakih je najveći i najsvetiji hram na Baliju, a drugačije ga nazivaju i „Hram Majka“. Nalazi se na obroncima planine Agung, a do njega vode stepenice stare preko 1 000 godina. Tri glavna hrama posvećena su trojstvu Shiva, Brahma i Wisnu, a oko njih se nalazi 18 odvojenih hramova koji pripadaju različitim grupama i kastama.  Ovaj hram jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija, a turisti ovde mogu da se fotografišu i naprave lepe uspomene i takođe, da nauče dosta o istoriji i religiji Balija.

Gunung Batur

Već smo rekli da je Bali bogat prirodnim bogatstvima i Gunung Batur je pravi predstavnik tog bogatstva. Gunung Batur je zapravo vulkan koji je i dalje aktivan.  Iako možda zvuči zastrašujuće, vulkan je u stabilnom stanju, a stručnjaci predviđaju da će tako ostati dugi niz godina.

Plaže

I za kraj, izdvajamo najpoznatije turističke atrakcije Balija, a to su predivne plaže. Izdvojićemo plaže Sanur i Lovina, ali to ne znači da su ostale plaže manje atraktivne i lepe.
Plaža Sanur je poznato turističko mesto na Baliju. Nalazi se istočno od Denpasara, a idealna je za surfovanje. Nedaleko od plaže nalaze se lokacije idelane za ronjenje. Ovde turisti mogu da uživaju u vodenim sportovima i takođe da se dive podvodnom svetu koji krasi Bali.

Plaža Lovina se nalazi na tačno deset kilometara zapadno od grada Singaraja. Ova oblast poznata je po performansama koje izvode delfini u moru. Odavde se mogu videti stotine delfina u akciji, ali se na more mora doći pre izlaska sunca. Zaista je neverovatan prizor videti ogromne grupe delfina kako iskaču iz vode. Spremite fotoaparate i kamere, jer se ovakvi prizori retko viđaju u životu. Jedino su česti na Baliju.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

Mercure Bali Nusa Dua ****

Mercure Bali Nusa Dua

Ovaj objekat je udaljen 12 min hoda od plaže. Smeštajni objekat Mercure Bali Nusa Dua nudi otvoreni bazen i fitnes centar.

Ibis Styles Bali Benoa ***

Ibis Styles Bali Benoa

Ovaj objekat je udaljen 3 min hoda od plaže. Hotel Ibis Styles Bali Benoa se nalazi na 5 minuta vožnje od tržnog centra Bali Collection i nudi otvoreni bazen.

Ayodya Resort Bali *****

Ayodya Resort Bali

Ovaj objekat je udaljen 1 min hoda od plaže. Odmaralište Ayodya Bali smešteno je pored bele peščane plaže u Nusa Dui.

Bali Tropic Resort & Spa ****

Bali Tropic Resort & Spa

Hotel nudi prekrasan ambijent za istinski divan i opuštajući odmor na plaži . Bali Tropic Resort & Spa se nalazi uz Nusa Dua plazu na južnoj obali ostrva Bali.

Nusa Dua Beach Hotel & Spa *****

Nusa Dua Beach Hotel & Spa

Okružen bujnim tropskim vrtovima ovaj hotel sa 5* sadrži i 3 otvorena bazena i privatnu plažu.

Grand Whiz Hotel Nusa Dua ****

Grand Whiz Hotel Nusa Dua

Grand Whiz Hotel Nusa Dua Bali se nalazi na 5 minuta od Tanjung Benoa i Nusa Dua Bali pozorišta.

The Kuta Beach Heritage Hotel Bali *****

The Kuta Beach Heritage Hotel Bali

Nalazi se preko puta Cuth plaže, prostrane sobe u hotelu su opremljene sa kablovskom televizijom, sefom i mini-barom.

Grand Istana Rama ****

Grand Istana Rama

Nalazi se na Kuta plaži, nedaleko od Kuta trga. Sobe su superior i deluxe, sve su sa kupatilom, balkonom, sefom, SAT TV, mini barom...

LINKOVI

X