Bugarska

bugarska

Bugarska je zaista jedinstveno lepa zemlja veličanstvene kulture, koja povezuje istok i zapad, smeštena u severoistočnom delu Balkanskog poluostrva, u jugoistočnoj Evropi i na Crnom Moru.

Bugarska broji oko 8.8 miliona stanovnika, od kojih oko 1,2 miliona živi u glavnom gradu  Sofiji. Ukupne površine od 110.994 m2, Bugarska je na 16. mestu po veličini u Evropi.

Bugarska ima bogatstvo kulturnih znamenitosti, mnogo lepših i raznovrsnijih nego što možete očekivati, uključujući izuzetno istorijsko nasleđe, duge i lepe peščane plaže, veličanstvene planinske predele sa uzbudljivim pećinama, vodopade, upečatljive kamene i stenovite oblike, živopisna jezera i reke, raznovrsne vrste ptica, biljaka i leptira, drevne kulturne i verske spomenike, vinograde i vinarije, izvrsnu tradicionalnu hranu i gostoprimljive i dobre ljude. Mnoga lepa i živopisna bugarska sela, skrivena u prekrasnim planinama Bugarske, čuvaju duh i kulturu narodnog preporoda ove zemlje. Bugarska je uzbudljiva zemlja i stoga nudi raznovrsne mogućnosti odmora, kao što su kulturne ture, odmor na plaži, jezerima i planinama, golf i jahanje konja.

Bugarska ima mnogo toga da ponudi turistima, tako da ćemo vam malo pomoći i predstaviti neke od turističkih lokacija koje morate da posetite.

Borovec

Pošto je zima uveliko počela, red bi bio da predstavljanje Bugarske započnemo sa poznatim i prelepim zimskim lokacijama. Bansko i Borovec su prelepa zimska odmarališta, i ako ste ljubitelji snega i skijanja obavezno posetite ove destinacije.

Borovec je najstariji i jedan od najpopularnijih ski centara u Bugarskoj, i nalazi se na obroncima najvišeg vrha na  Balkanu - Musala 2925m. Od Sofije je udaljen 72 km, i pokriva padine planine Rila. Uređeno je 40 km staza za sve kategorije skijaša. Borovec poseduje mašine za proizvodnju veštačkog snega, pa to obezbeđuje sezonu skijanja od kraja novembra do maja meseca. Noćna rasveta daje nekim stazama posebnu draž za ljubitelje noćnog skijanja. Borovec je prava planina za ljubitelje ove zimske aktivnosti. Naravno osim dobrog skijanja, Borovec nudi i priliku da se lepo provedete i lepo osećate.

Bansko

Bansko krasi prava idilična zimska atmosfera. Ovo mesto Porede sa Sant Moricom iz razloga jer se nalazi na velikoj ravnoj površini, zgusnut velikim brojem hotela, mehana i prodavnica ski opreme, a iznad njega se izdižu ogromni vrhovi išarani ski stazama. Nalazi se na 162 km od Sofije, u podnožju planine Pirin, koju je UNESCO proglasio za svetsko prirodno dobro. Bansko je uspeo da zadrži tradicionalni izgled starih bugarskih varoši, i danas on predstavlja najmlađi i najpopularniji ski centar. Moderni hoteli su sjajno ukombinovani sa tradicionalnim stilom, koji krase kaldrmisane ulice, mali trgovi, mehane, crkve, muzeji... Skijališta su na padinama Pirina, sa najvišim vrhom Vihren 2914 m. Ski sezona traje od polovine decembra do polovine aprila. Svim svojim posetiocima Bansko nudi dnevno, večernje i noćno uživanje.

Bansko raspolaže sa ukupno 55 km uređenih skijaških staza različitih nivoa težine i različite dužine. Hoteli su veoma zanimljivi i bogato opremljeni.

Sofija

Naravno poseta Bugarskoj bi bila uzaludna, a da ne posetite glavni grad Sofiju. Nalazi se na zapadu Bugarske, u Sofijskoj oblasti. Prostire se na površini od 492 km2, a u njoj živi oko 1 260 000 stanovnika. Sofija je trinaesta po veličini prestonica u Evropskoj uniji, a ujedno je politički, ekonomski, obrazovni, kao i kulturni centar Bugarske.

Sofija je prelep grad i oduševiće vas svojom arhitekturom, kulturnim i istoriskim zdanjima, kao i svojim žiteljima. Hotela ima na pretek, tako da ako se odlučite da boravite u Sofiji, lako ćete naći smeštaj. Ovo je naravno i grad zabave. Posetioci mogu da uživaju u restoranima u kojima se sprema najukusnija bugarska i balkanska hrana, u kafićima i barovima, u kojima se služi neizostavna bugarska rakija, kao i u noćnim klubovima, u kojima provod traje do ranih jutarnjih sati. Sofija je sjajna destinacija za vrhunsko uživanje i odmor.

Ako se odlučite da posetite ovaj predivan grad obavezno obiđite: Katedralu Aleksandara Nevskog, Džamiju Banya Bashi, mineralna kupatila, crkvu Boyanu, Nacionalna biblioteku Ćirilo i Metodije i  Zoološki vrt.

Sunčev Breg

Ako se odlučite da Bugarsku posetite u letnjoj sezoni, Sunčev Breg je neizbežna destinacija. Sunčev breg je najpoznatije bugarsko letovalište. Smešten je u jugoistočnoj Bugarskoj, na obali Crnog mora. Nalazi se u burgaskoj oblasti, na svega 36 kilometara od administrativnog centra ove regije, Burgasa.

Ovaj grad se verovali vi ili ne, poredi sa Las Vegasom i sa svojim velikim brojem kazina i diskoteka, nudi neverovatan letnji provod. Iako je ovo nekada bilo popularno mesto za porodične odmore, danas vise nije tako i ova lokacija pretežno je namenjena mlađoj populaciji tako da će ljubitelji žurki i ludog noćnog provoda ovde moći da uživaju do ranih jutarnjih sati.

Burgas

Burgas je grad smešten na jugoistoku Bugarske, na obali Crnog mora. Nalazi se u Burgaskoj oblasti, čiji je ujedno administrativni centar. Prostire se na površini od 253,64 kvadratna kilometra, a u njemu živi oko 197 000 stanovnika. Burgas je četvrti po veličini grad u Bugarskoj, a takođe je i najveća luka u državi.

Burgas je grad koji svojim posetiocima nudi mnogo toga. Pored bogatog istorijskog nasleđa posetioci mogu da uživaju i u drugim aktivnostima. Tu su brojni ugostiteljski objekti za odmor i uživanje. Posetioci mogu da se upute u neki od brojnih restorana i kafića, ili da noć provedu u nekom od noćnih klubova. Gradske plaže takođe nude dobre uslove za uživanje. Burgas je sjajna destinacija za putovanje i odmor.

U Burgasu obavezno posetite i: Spomenik sovjetske armije, Katedralu Svetog Ćirila i Metodija, Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice, Nesebar i Pomorije.

Varna

Varna je grad smešten na severoistoku Bugarske, na obali Crnog mora. Nalazi se u Varnenskoj oblasti, čiji je ujedno administrativni centar. Prostire se na površini od 154, 23 kvadratna kilometra, a u njoj živi oko 347 000 stanovnika. Varna je treći po veličini grad u Bugarskoj, i najveći grad na obali Crnog mora. Varna je jedan od najznačajnijih turističkih centara u državi.
Ako posetite Varnu neće vam biti dosadno, jer ovaj grad ima dosta zanimacija i popularnih turističkih lokacija koje će vas oduševiti. Brojne gradske znamenitosti dopunjene su prelepim plažama, restoranima, kafićima, barovima, i noćnim klubovima. U Varni provod traje do ranih jutarnjih sati. Ovo je grad žurki, grad u kome se okuplja ogroman broj mladih iz celog sveta. Varna je vrhunska destinacija za nezaboravno uživanje i provod.

Takođe, u Varni obavezno posetite i: Delfinarijum, Palatu kulture i sporta, Rimska kupatila i prelepe plaže Varne.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos

LINKOVI

X