Francuska

francuska francuska francuska

Zanosna, elegantna i uvek romantična – Francuska je u samom vrhu najboljih svetskih turističkih destinacija.

Njena raznolikost predela i pejzaža, šarm ljudi i bogatstvo kulture su ono što čini odmor iz snova.

Francuska jednostavno ima sve – od gradova koji su od velikog kulturnog značaja, preko plaža i luksuznih letovališta na visokom nivou, skijališta i ruralnih regiona u kojima mnogi uživaju zbog njihove lepote i smirenosti, pa sve do malih šarenolikih francuskih sela koja imaju ogromno kulturološko nasleđe i bogatu istoriju.

Ova zemlja privlači preko 84 miliona stranih turista godišnje, što je i zvanično čini najpopularnijom turističkom destinacijom na svetu. To i nije čudno ako se uzme u obzir da je u ovoj zemlji UNESCO stavio u status zaštićenih svetskih baština čak 37 lokaliteta u njoj. Evo samo nekih od gradova I atrakcija koje ne treba propustiti u Francuskoj:

PARIZ – grad svetlosti i romantike, glavni grad Francuske i neizbežan na svim listama najvećih svetskih turističkih atrakcija. Naš predlog je da svoj obilazak počnete kod Ajfelove kule koja zrači neverovatnom energijom i zasenjujućom konstrukcijom. Ljubitelji muzeja ne smeju propustiti posetu Orseju i Luvru, a svakako na vašoj listi pariskih atrakcija treba da se nađu i avenija Champs Elysées, dvorac Versaj, Trijumfalna kapija i katedrala Notr Dam, a svi će, ma koliko godina imali, uživati i u poseti Diznilendu, koji će probuditi dete i u najozbiljnijima.

NICA – biser francuske rivijere sa oko 300 sunčanih dana godišnje. Kako kažu lokalni stanovnici, ovde je način života potpuno opušten, te je Nica grad koji je naprosto stvoren za uživanje u azurnoj boji mora, po kojoj je i cela rivijera dobila ime. Uživajte u plažama ovog grada, ili osetite duh svetskog prestiža i glamura za vreme međunarodnog filmskog festivala koji se održava u obližnjem KANU, ili neka vam Nica, zbog svoje dobre povezanosti sa drugim gradovima, bude samo početna tačka pri obilasku cele Azurne obale.

LION – grad u francuskim Alpima koji se ističe renesansnom arhitekturom. Istorijski centar grada je popločan kaldrmom i sačinjen od šarmantnih uskih ulica koje pružaju poseban osećaj starih vremena. Posebna atrakcija ovog grada je Festival svetlosti, pri čemu se organizovano prave događi paljenja sveća, ali i mnogi šou programi koji uključuju različite zvučne i svetlosne efekte.

MARSEJ – grad na jugoistoku Francuske koji obiluje mnogim atrakcijama, poput ruševina starorimskih građevina, brojnim muzejima i ostacima srednjovekovne arhitekture. Ovo je veoma važna luka Mediterana koja privlači mnoge turiste svojom prijatnom i blagom klimom, ali i fantastičnim specijalitetima od morskih plodova i ribe, kao i svojim čuvenim uvalama Calanques, koje su naročito privlačne za sve turiste avanturističkog duha. Ovde se održavaju i brojni filmski, muzički i plesni festivali, a sam grad ima veoma bogat noćni život i pruža provod koji će vas držati budnima do jutra.

STRAZBUR – grad koji je „dom“ Evropskog suda za ljudska prava i Evropskog parlamenta, kao i mnogih drugih institucija od svetskog značaja. On predstavlja pravi primer savršeno harmoničnog suživota dveju kultura – francuske i nemačke, kao i veoma uređenog svakodnevnog života. Njegove najveće atrakcije su muzeji, poput Musee des Beaux Arts i Musee Alsacien, gotska katedrala u centru grada koji se naziva Grande Ile, kao i neodoljivi priobalni deo „La petite France“, koji nesebično daje primorski duh u svojim kaldrmisanim ulicama i opuštenim barovima i kafićima, u kojima se može uživati u nemačkom pivu i francuskom vinu.

BORDO – grad koji simbolizuje vino, jer je upravo on najveći proizvođač vina na svetu. On je centar Festivala vina, a u njemu se proizvede i do 800 miliona flaša vina godišnje, i to najpoznatijih svetskih brendova. Njegov centar grada je pešačka zona, što pruža idealne mogućnosti obilaska srednjevekovnih crkava, umetničkih galerija i mnogih kulturno-istorijskih znamenitosti. Bordo obiluje i noćnim klubovima, barovima, pabovima i fantastičnim mestima za noćni provod, a sama obala je naročito prepuna turistima za vreme Festivala vina. Možda najveći simbol grada je most Pont de pierre, koji se nalazio i na poštanskim markicama Francuske.

Svima je poznato da su Francuzi veliki znalci i ljubitelji vina, a njih karakterišu regioni koji ih proizvode, te su tako najpoznatije vrste Bordo, Božole, Kot di Ron i Provansa. Osim vina, Francuska je poznata i po proizvodnji šampanjca i konjaka koji su veoma cenjeni u svetu, kao i po mnogim gastronomskim specijalitetima. Hranu koja karakteriše francusku nacionalnu kuhinju čine: kroasani, sirevi, senf, kao i supe (supa od luka, od pasulja, tikvica i čuvena avinjonska supa).

U koje god doba godine odlučite da posetite Fancusku, budite sigurni da nećete pogrešiti. Ona će uvek blistati svojim punim sjajem i dočekati svakog posetioca velikim zagrljajem prepunim šarmom, romantikom i lepotama koje su vanvremenske.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

Parisiana Hotel ***

Parisiana Hotel

Hotel Parisiana je otvoren 24h, smesten je u blizini stanice Gare du Nord odakle je sa velikim brojem metroa ili autobuskim linijama odlična povezanost do srca Pariza...

Timhotel Berthier Pariz 17 ***

Timhotel Berthier Pariz 17

Timhotel Berthier Pariz 17 se nalazi u severozapadnom delu Pariza, na samo 50 metra od Porte de Clichi metro i RER stanice, na 2 km od Mulen Ruža.

Opera Cadet ****

Opera Cadet

Odličan hotel, centralno lociran, u blizi Opere, Jelisejskih polja, avenije Champs-Elysees

Hotel Le Pierre ****

Hotel Le Pierre

Odličan hotel, u srcu grada u blizini Champs Elysées, Arc de Triomphe i kongresnog centra.

Hotel du Theatre ****

Hotel du Theatre

Hotel se nalazi se u mirnoj ulici u centru Pariza, blizu Parc Monceaua (prekrasnog parka) i brojnih prodavnica i restorana.

BEST WESTERN ASTORIA *** ***

BEST WESTERN ASTORIA ***

Smešten u samom srcu primorskog letovališta Žoan-le-Pin, blizu plaže, ovaj hotel će vas dočekati u svojim izuzetno udobnim sobama.

BW Montmarte Sacre Coeur ****

BW Montmarte Sacre Coeur

Smešten u živahnoj gradskoj četvrti Monmartr, hotel Best Western Hotel Montmartre Sacré-Coeur nalazi se na 10 minuta hoda od Bazilike Svetog Srca.

Glasgow ***

Glasgow

Odličan, centralno lociran hotel u blizini Parc Monceau, Arc de Triomphe, Avenue des Champs-Elysées, kongresnog centra Palais des Congres de Paris…

Normandy ****

Normandy

Hotel je smešten samo na korak od Luvra i Jardin des Tuileries. Normandy hotel nudi šarm Belle Epokue.

LINKOVI

X