Grčka

grcka

Grčka je zemlja koja sama po sebi predstavlja simbol turizma. U slučaju ove zemlje, reč turizam zaista ima mnogo dublje značenje, jer datira još iz antičkog perioda i u konstantnom je porastu.

Grčka je, još u davnim vremenima, privlačila bogate ljude tog doba, i već tada je odlično znala da „upakuje“ i ponudi sve svoje prirodne, kulturne i istorijske lepote. Još u antičko vreme su postojala mondenska letovališta na obalama mora, kao i organizovani obilasci grobnica, spomenika i istorijskih artefakata. Gledajući i kroz ovu perspektivu, evidentno je zašto je Grčka zemlja koja, i do danas, ponosno nosi krunu i titulu jedne od najtraženijih turističkih destinacija.

Ova zemlja je prava riznica prirodnih lepota, prelepe obale koja nudi beskonačne mogućnosti za uživanje, neverovatno bogate istorije i kulture, ali i fantastičnih domaćina koji svojom profesionalnošću i ljubaznošću osvajaju svakog turistu.

Zaista je nemoguće navesti sve atrakcije i destinacije u Grčkoj koje treba obići, ali samo neki od njih su:

ATINA – kulturni, ekonomski i politički centar Grčke, a ujedno i glavni i najveći grad ove zemlje. Ona se smatra kolevkom zapadne civilizacije, jer njena istorija traje više od 3400 godina, a zasigurno je i jedan od najpoznatijih evropskih i svetskih gradova. Ovaj grad je i jedan od najstarijih na svetu, stoga je i jedan od najvažnijih evropskih centara kulture. Ono što se ne sme propustiti pri poseti Atini je Akropolj, koji je njen najvažniji spomenik, a inače je pod zaštitom UNESCO-a kao „živi svedok“ moći, jačine i značaja antičke Grčke.  Osim njega, tu je i mermerna trijumfalna kapija ovog grada – Hadrijanov luk, koja se nalazi u blizini Trga Sintagma, koji je srce Atine, ali i veoma važno mesto za celu zemlju, pa i Evropu, jer se na njemu dešavaju i protesti, pri kojima se raspravlja o sudbini zemlje. Ovaj grad je i postojbina Olimpijskih igara, a prvi put su održane 1896. godine na atinskom stadionu Panathinaiko. Osim kulturnih i istorijskih spomenika, Atina je i odlično mesto za šoping, ali i za uživanje u grčkoj kuhinji, barovima, kafićima i klubovima koji su puni do svitanja.

SOLUN – administrativni centar severne Grčke, odnosno regije koja nosi ime po ovom gradu, ali i drugi po veličini grad u Grčkoj. On je jedan od najstarijih gradova u Evropi, a dobio je ime po polusestri Aleksandra Velikog – Tesaloniki. Interesantno je da zapravo naziv ovog grada - Thessaloniki (Θεσσαλονίκη) - varira od jezika do jezika, te tako naša alternacija „Solun“ vodi poreklo od turske „Selanik“, dok se u većini zapadnoevropskih jezika ona zapravo nastala od skraćene verzije lokalnih Grka „Saloniki“, te je u Evropi poznat i kao „Salonika“. 1997. godine ovaj grad je nosio titulu Evropskog grada kulture, a danas je savršena destinacija za svetske putnike koji, osim upoznavanja evropske i balkanske kulture, žele da nauče i o pravoslavnoj veri, antičkim vremenima, ali i da uživaju u velelepnoj arhitekturi, spomenicima ili veoma bogatom i kvalitetnom noćnom životu. Neki od nezaobilaznih atrakcija u Solunu su Bela kula, koja je jedna od simbola grada, centralni gradski trg – Trg Aristotelous, Crkva Agios Dimitrios – najznačajnija solunska crkva posvećena zaštitniku grada, Svetom Dimitriju, srpsko vojno groblje – Zejtinlik , ali i mnogi lokaliteti koji su manje ili više udaljeni od ovog grada – planina Olimp, dom bogova grčke mitologije i najviša planina u Grčkoj; Meteori – fascinantni manastirski kompleks od 6 pravoslavnih manastira koji se nalaze na skoro nestvarnim stenama, ali i veoma popularne letovališne destinacije poput poluostrva „tri prsta“ – Halkidikija gde se, osim popularnih hotelskih kompleksa i plaža,nalazi i Sveta Gora sa manastirom Hilandar, ali i čuveno ostrvo Tasos, koje se nalazi samo 8km od kontinentalne Grčke i predstavlja prelepu zelenu oazu sa plažama čija lepota oduzima dah.

Grčka obiluje i ostrvima, a neka od najpoznatijih su:

Skiatos – jedno od najpopularnijih ostrva u Grčkoj, poznato po prelepim plažama sa peskom zlatne boje, ali i po povoljnoj klimi i bujnoj vegetaciji. Na njemu se nalazi 21 plaža, od kojih se mnoge ubrajaju u najlepše plaže ove zemlje. Neke od njih su Agia Paraskevi, Lalaria, Agia Eleni, Kanapitsa i mnoge druge, a ostrvo je pogodno i za sportove na vodi, ali i omiljeno među mladima koji su u potrazi za kvalitetnim noćnim životom i provodom za pamćenje. Najbliži „komšija“ ovog ostrva je Skopelos, koji garantuje luksuzan odmor na prelepim plažama, uživanje u kristalno čistom, tirkiznom moru i neke od najromantičnijih zalazaka sunca. Zapravo, od kako je na ovom ostrvu sniman holivudski mjuzikl Mamma mia, sa Meril Strip i Pirsom Brosnanom u glavnim ulogama, ostrvo je postao ultimativna romantična destinacija koju mnogi biraju za izgovaranje sudbonosnog „DA“.

Rodos – ostrvo koje je bilo naseljeno još u vreme neolita i na kome su mnoge civilizacije i svetski imperatori ostavili svoje tragove. Ono je najistočnije ostrvo Egejskog mora, i najpopularnije je ostrvo grupacije Dodekaneza. Više od 300 sunčanih dana godišnje i 41 plaža, od kojih su najpoznatije Tsambika, Faliraki, Kalitea, Ladiko, Prassonissi i mnoge druge, kao i samo 18km udaljenosti od turske obale, omogućili su ovom ostrvu da pruža beskonačno mnogo mogućnosti za odmor iz snova, te on skoro cele godine vrvi od turista iz celog sveta.

Krf – drugo po veličini jonsko ostrvo i najnaseljenije grčko ostrvo, koje podjednako obiluje peščanim i šljunkovitim plažama. Pored njega, na oko 15 minuta vožnje brodićem, nalazi se ostrvo Vido, poznatije kao Plava grobnica, na kome se nalazi mauzolej u kome je sahranjeno 3000 srpskih vojnika, dok je oko 20 000 vojnika sahranjeno u moru oko ostrva.

Treće po veličini, ali jedno od najlepših i najpopularnijih jonskih ostrva – Zakintos – ostrvo koje je bilo naseljeno još u praistoriji, a na kome su vladali antički Grci, Rimljani, Vizantinci, Mlečani i Britanci. On se smatra pravm mediteranskim rajem u malomm a pored prelepih plaža koje fasciniraju tirkiznoplavom i belom bojom, ono je poznato i po mestu reprodukcije ugroženih morskih kornjača, kao i po mogućnosti plivanja i ronjenja u Plavim pećinama Volimesa.

Lefkada – ostrvo maslina, vinove loze, agruma koje nazivaju „grčki Karibi“ zbog egzotičnih plaža kojima obiluje. Ovo ostrvo ima 21 plažu, a neke od njih se smatraju i najlepšim na Mediteranu, a na njemu se nalaze i vodopadi sa jezerskom vodom – Dimossari.  

Jedno od najluksuznijih ostrva koje ima pejzaže koji zauvek ostaju urezani u sećanje je i Santorini, i smatra se jednim od najlepših ostrva na svetu. Ova „Meka za fotografe“, kako ga mnogi nazivaju, pruža mogućnost uživanja u romantičnim zalascima sunca koji ostavljaju bez daha sve zaljubljene parove, baš kao i plaže sa crnim i crvenim vulkanskim šljunkom, ali i vulkan Nea Kameni, koji je i zaslužan za karakteristični stenovit izgled ostrva.

Još neka ostrva koja predstavljaju idealne turističke destinacije, omiljene među turistima iz čitave Evrope, pa i sveta, su i Kefalonija, Lemnos, Ios, Lezbos, Samos i najveće ostrvo Grčke – Krit.

Grčka je zemlja koja je veoma popularna i po svojim vinima koja su vrlo kvalitetna i pitka, upravo zbog povoljne klime pod čijim uticajem raste vinova loza i tradicionalne tehnologije pravljenja. Stari Grci su verovali i u boga vina, a današnji Grci, ali i cela Evropa, uživa u vinima poput Agiorgitika, Moscophilero, Xynomavro, Metsina, Atika, Archanes, Assyrtiko i mnoga druga. Od alkoholnih pića popularni su i uzo, mastika i metaksa.

I pored mediteranskog položaja koji Grčka ima, te uvreženoj teoriji da se u „morskim“ zemljama jede samo lagana hrana, u nacionalnim specijalitetima ove zemlje uživaju i najveći gurmani. Neka od jela koja morate probati su pasticio, suvlaki, musaka, dolmades – sarmice od vinovog lista, keftedes – ćuftice od mesa, pileći ili svinjski giros i suvlaki i svetski poznata grčka salata, odnosno horiatiki, dok su najpopularniji dezerti zasigurno grčka baklava, kadaifi, galaktobureko, sokoladopita i mnogi drugi. Grčka je i zemlja sireva, od kojih je sigurno najpopularnija feta, a neki od najukusnijih su i kefalotiri, kefalograviera, mizitra, manuri i sir koji se griluje – halumi.

Za koje god ostrvo ili kopnenu destinaciju da se odlučite, možete biti uvereni da nećete pogrešiti, i da ćete trenutke koje budete proveli bilo gde u Grčkoj pamtiti zauvek. 

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

Sani Beach Club *****

Sani Beach Club

Miran, okružen prirodom, iznad lepe, blago opadajuće uvale od belog peska, koja nosi oznaku plave zastavice.

Hotel Possidi Holidays ****

Hotel Possidi Holidays

Omiljen zbog svog položaja i dobre usluge, hotel se sastoji iz glavnog dela i sporednih zgrada.

Alexander the Great Beach Hotel ****

Alexander the Great Beach Hotel

Poznat i omiljen hotel sa velikim brojem stalnih gostiju, sastoji se od glavne zgrade i više sporednih objekata.

Polis Grand ****

Polis Grand

Hotel Polis Grand se nalazi na 5 minuta hoda od stanice metroa i udaljen je 200 metara od Nacionalnog arheološkog muzeja.

Hotel Mediterranean Princess ****

Hotel Mediterranean Princess

Miran položaj, 150m od ulice, na peščanoj plaži. Idealno okruženje za letnji odmor na jednoj od najlepših grčkih plaža.

Electra Palace *****

Electra Palace

Zgrada hotela jedinstvene arhitekture se nalazi na Trgu Aristotela – u poslovnom i kulturnom centru grada, na samo 300 metara od Bele kule...

Hotel Mediterranean Resort ***

Hotel Mediterranean Resort

U mestu Paralia Katerinis, na samo 100m udaljen od predivne i duge peščane plaže.

Hotel Oceania Club & Spa *****

Hotel Oceania Club & Spa

Miran, ušuškan u šumi maslina i borovine, na uzvišenju sa prelepim pogledom na more, a po vedrom vremenu pogled seže sve do Olimpa.

Hotel Afitis ****

Hotel Afitis

Miran i idličan, ispod prelepog malog sela Afitos kojie je poznat po tipičnoj gradnji od kamena, neposredno na dugačkoj i urednoj plaži.

LINKOVI

X