Hrvatska

hrvatska

Hrvatska je zemlja u kojoj je turizam primarna privredna grana i nju godišnje poseti preko 14 miliona turista.

Ona obiluje prirodnim bogatstvima koja je čine jednom od najlepših turističkih destinacija, kako u regionu, tako i u čitavoj Evropi.

Osim kristalno čistog smaragdnog mora i lepo uređenih letovališta, u njoj se nalazi 8 nacionalnih parkova i dosta mesta koja su našla svoje mesto na UNESCO-voj listi zaštićenih lokaliteta.

Samo neka od mesta koje ne treba da propustite prilikom posete Hrvatskoj su:

ZAGREB – glavni i najveći grad Republike Hrvatske i grad o kome svedoče pisani podaci iz 1094. godine. Zagreb je izgrađen na osnovama srednjevekovnih gradova, Kaptola i Gradeca, pored obale reke Save, te je povoljan položaj bio ključna stavka u konstantnom razvoju ovog grada, a tokom istorije je nekoliko puta bio obnavljan i rušen. Danas je ovaj grad ekonomski, administrativni i kulturni centar Hrvatske. Najduža zagrebačka ulica nalazi se tik uz glavni gradski trg – Trg bana Josipa Jelačića, i ovaj deo grada se naziva Donji Grad. Gornji grad se nalazi na mestu nekadašnjih pomenutih srednjevekovnih osnova grada, a danas je on pun galerija, muzeja, crkvama poput Svete Katarine i Svetog Marka, a ovde se nalazi i Hrvatski Sabor. Najpoznatija građevina u Zagrebu je Zagrebačka Katedrala, koja je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije, a građena na temeljima katedrale iz 12. veka. Pored mnogobrojnih kulturno-istorijskih obeležja, i ljubitelji noćnog života mogu uživati u brojnim restoranima, barovima i klubovima u kojima provod traje do ranih jutarnjih časova, dok zaljubljenici u sport ne treba da propuste da posete čuveni stadion Maksimir.  

PLITVIČKA JEZERA – nacionalni park koji se nalazi na UNESCO-voj listi svetskih baština, a čine ga 20 jezera koja su nastala iz reke Korane, sa prelepim slapovima i vodopadima. Plitvice posećuje ogroman broj posetilaca svake godine, a posebno su privlačna zbog neverovatnih promena boja tokom smene godišnjih doba i pejzaža koji oduzimaju dah. Oni koji su ih posetili tokom različitih godišnjih doba kažu da je svako godišnje doba stvaralo utisak da su posetili Plitvička jezera prvi put. Ova jezera imaju veoma bogat biljni i životinjski svet, a posebno zanimljivo je što ima oko 50 vrsta leptira, preko 140 vrsta ptica, ali i medveda, vukova i brojnih grabljivica.

DUBROVNIK – mediteranski grad na krajnjem istoku Jadrana sa veoma bogatom istorijom i jedan od najočuvanijih starih evropskih gradova. On ima veoma prijatnu mediteransku klimu sa retkim letnjim padavinama i skoro dve trećine sunčanih dana godišnje. I Dubrovnik se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. Ovaj grad godišnje posete stotine hiljada turista iz cele Evrope, i veoma je poznata i popularna turistička destinacija. Ima jedu od najlepših plaža u Evropi – plažu ispod gradskih zidina, ali i okolna ostrva koja omogućavaju kvalitetan provod i uživanje. Simbol grada predstavljaju gradske zidine, kao i Stradun (Piaca) koja je najpoznatija ulica i glavno šetalište u gradu. Pored ovoga, pri poseti Dubrovniku je obavezno videti i Orlandov stub, Lovrijenac u kome se održavaju Dubrovačke ljetne igre, Knežev dvor i Palatu Sponza u kojoj se danas nalazi arhiv grada, a u kome se čuvaju mnogobrojni spisi koji svedoče o srednjevekovnoj istoriji Balkana i cele Evrope.

SPLIT – jadranski grad sa skoro dve hiljade godina dugom istorijom i drugi po veličini grad u Hrvatskoj. Turističke atrakcije grada su svakako peščane plaže Bačvice i Firule, ali i simbol grada – Dioklecijanova palata sa Katedralom Svetog Duje, kao i izletište Park Marjan i najstarije obalsko naselje Kaštel Stari.

RIJEKA – još jedan grad sa veoma dugom tradicijom i živopisnom istorijom, a ujedno i najveća morska luka u Hrvatskoj. Ovo je još jedna popularna turistička destinacija koja zadovoljava potrebe mnogih turista jer je bogata plažama, prirodnim, istorijskim, kulturnim i arhitektonskim znamenitostima. U Rijeci je glavna pešačka zona popularni Korzo, koji se nalazi uz obalu, a osim pogleda na more i relaksirajuće šetnje, pruža mogućnosti za odličan šoping. U centru Korzoa se nalazi i simbol grada – Gradski toranj sa satom, koji je centar okupljanja, dok Sudbena i Guvernerova palata predstavljaju prelepe istorijske znamenitosti. Ne treba zaobići ni Nacionalni park Risnjak koji je u obližnjem Gorskom Kotaru.

Ostrva koja Hrvatskoj daju poseban šarm i svojom prirodom, klimom i plažama omogućavaju letovanje na kome je opuštanje zagarantovano jesu Brač, Hvar, Krk, Korčula, Rab, Lošinj i mnoga druga.

Hrvatska ima i svoje terme, odnosno wellness i spa centre koji zadovoljavaju sve potrebe turista koji vole banjski turizam. Neke od njih su na ostrvu Umag, u Rovinju, u Poreču, Opatiji, Šibeniku, Dubrovniku ili pak Novi Vinodolski i Terme Tuhelj. 

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

Milenij Grand Hotel 4 opatijska cvijeta ****

Milenij Grand Hotel 4 opatijska cvijeta

Hotel čine četiri luksuzne vile koje nose imena najpoznatijih opatijskih cvetova: Camellia, Wisteria, Melia i Magnolia.

Hotel Bristol ****

Hotel Bristol

Dopustite da vas impozantna arhitektura hotela odvede u monarhijsko razdoblje - prelepa ukrasna stukatura fasade ili veličanstveni oblik balkona u kovanom gvožđu.

Hotel Continental ****

Hotel Continental

Hotel Continental smešten je u staroj vili iz vremena Austro-Ugarske igrađenoj 1898. godine, a u sklopu hotela nalazi se 53 sobe i apartmana.

Royal Hotel ****

Royal Hotel

Novi hotel iz grupacije Milenij hotela otvoren u julu 2014. Nalazi se pored Grand hotela 4 opatijska cvijeta.

Milenij hotel Agava ****

Milenij hotel Agava

Hotel je smešten u samom srcu grada, u neposrednoj blizini parka Angiolina sa predivnim pogledom na Kvarnerski zaliv.

Design hotel Astoria ****

Design hotel Astoria

Ovaj hotel je idealna polazišna tačka za šetnju pored mora ili uživanje na suncu na terasi nekog od brojnih kafea smeštenih u središtu grada.

Thalasso Therapia Wellness Centar *

Thalasso Therapia Wellness Centar

Sadržaji koji će nadmašiti i očekivanja najzahtevnijih. Ovaj centar nudi aktivnosti i relaksaciju koju svako može osmisliti na svoj način...

Hotel Opatija **

Hotel Opatija

Hotel je smešten u centru grada, u neposrednoj blizini šetališta i okružen je parkom. Hotelska ponuda: 200 soba sa pogledom na more ili park.

Hotel Milenij *****

Hotel Milenij

Najluksuzniji opatijski hotel u čije uređenje je uložena velika pažnja, kako bi se sačuvao duh tradicije prošlog vremena, a u isto vreme uklopio u sadašnjost i budućnost.

LINKOVI

X