Italija

italija italija italija

Italija je evropski predstavnik elegancije, umetnosti i stila, živi svedok istorije, spoj prošlosti i modernog doba, ali i mešavina različitih kultura i mentaliteta.

Ova najpoznatija čizma Evrope je zemlja planina, mora i sunca, prelepe prirode i arhitekture koja ostavlja bez daha. Njeno bogatstvo prirode, kulture, jezika i vanvremenska eksplozija glamura i blistavosti svakodnevno privlači turiste iz celog sveta.

Glavni grad Italije je Rim, mada svaka regija ima svoj centar koji za nju predstavlja glavni grad. Regija ima ukupno 20, a svaka priča svoju jedinstvenu priču u pogledu prirode, kulture, istorije, mentaliteta i načina života. Sever i jug Italije su veoma različiti, čak i u pogledu jezika, te je vrlo verovatno da se stanovnici sa jednog i drugog kraja ove zemlje (npr. iz Venecije i Napulja) uopšte ne bi razumeli ukoliko bi pokušali da vode razgovor svako na svom lokalnom dijalektu. Osim toga, svaka regija ima svoje zakone i pravila, kao i svoja neverovatna prirodna, kulturna i bogatstva u pogledu arhitekture i umetnosti. Razlike u kulturi i arhitekturi regija su posebno naglašene, prvenstveno zbog viševekovnog uticaja različitih osvajača sa svih krajeva sveta, što je neminovno dovelo i do mešanja i asimilacije lokalnog stanovništva, koje je ostavilo traga i u pogledu fizionomije, jezika i načina razmišljanja ljudi. Tako, na primer, iako je u čitavoj Italiji popularna vožnja skutera i zakon nalaže da se pri vožnji mora nositi kaciga, na Siciliji biste ubrzo nakon stavljanja kacije i sedanja na motor iza sebe ugledali policijski motor ili automobil koji bi vam rekao da se zaustavite – nošenje tamnih kaciga prilikom vožnje motora je odlika lokalnih kriminalaca i mafije koja se tako krije i beži od zakona.

Kada biste želeli da podelite znamenitosti Italije prema prednosti u kulturnim i religijskim spomenicima, prirodnim bogatstvima i lepotama ili možda arhitektonskim dostignućima, to jednostavno ne bi bilo moguće – svaka regija, svaki grad, pa čak i svako manje mesto nosi nešto svoje jedinstveno i veoma karakteristično. Možemo nabrojati samo neke od centara kulturnih, prirodnih i istorijskih lepota:

Rim - šta god da želite da vidite i doživite, u ovom večitom gradu ćete upravo to i pronaći. Za njega se slobodno može reći da je jedan od centara kulture, i to ne samo Italije, već i čitave Evrope, baš kao što je bio i u vreme velike rimske imperije. Ono što ne smete propustiti jesu Bazilika Svetog Petra, koju je izgradio imperator Konstantin Veliki, kao i Sikstinska kapela, ali nezaobilazni grad-država Vatikan, sedište katolicizma.

Venecija – grad strasti, karnevala i neverovatnih prirodnih lepota koji je sagrađen na arhipelagu od 117 ostrva... Ko još može da odoli romantičnoj vožnji gondolama po kanalima ili Mostu Uzdaha? Pored neverovatnih dostignuća arhitekture, kojima grad obiluje još od pre Mletačke Republike (npr. Duždeva Palata, Trg Svetog Marka i Bazilika Svetog Marka), ovaj grad je jedinstven i po proizvodnji vrednog Murano stakla, koje se proizvodi i danas na istoimenom ostrvu koje pripada Veneciji.

Piza – Krivi toranj je svetski poznata građevina u ovom gradu koja prkosi sili gravitacije, a koja jednostavno mora da se poseti.

Firenca – grad arhitekture, umetnosti i religije koji će svojom lepotom apsolutno svakoga ostaviti bez daha. Njegov centar je uvršten u svetsku baštinu pod zaštitom UNESCO-a, i to ne bez razloga – u njemu se nalaze odbrambeni bedemi grada iz 14. veka, kao i Palazzo Vecchio (Stara Palata, koja dominira u panorami Firence), Piazza della Signoria (trg koji predstavlja srce grada) , kao i rimski akvadukt koji je i dalje u funkciji.

Napulj – tipično mesto za upoznavanje južnjačkog mentaliteta i života u Italiji. Ukoliko ga posetite, nikako nemojte propustiti posetu neverovatnoj Pompeji – “okamenjenom gradu”, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Milano – grad mode, stila i elegancije. Za sve ljubitelje kvalitetnog šopinga i sve one koji vole da budu u toku sa svetskim trendovima, Milano je pravi izbor. Jedna od najvećih znamenitosti ovog blještavog grada jeste čuvena katedrala D’uomo di Milano kao i svetski poznata milanska Scala.

Sicilija - najveće ostrvo Sredozemnog mora, a prelepim obalama, plažama i letovalištima , kao i autentičnim mentalitetom svog naroda, tradicijom i dugom istorijom privlači turiste iz celog sveta. Njen glavni grad je Palermo, u kome poseban značaj imaju manastir San Giovanni degli Eremiti, Normanska palata, Gradska katedrala i crkva La Martorana. Drugi po veličini grad na ostrvu je Katanija, koja takođe ima mnogo znamenitosti, od kojih se Barokno jezgro nalazi na listi svetskih baština koje su pod zaštitom UNESCO-a. Možda najpoznatija znamenitost ovog ostrva je ipak vulkan Etna, koji je najveći aktivni vulkan u Evropi.

Sardinija – drugo po veličini ostrvo u Sredozemnom moru, čije istočne obale zapljuskuje Tirensko more. Obala ovog ostrva se proteže do oko 2000km, te ona nudi mnogo mogućnosti za uživanje po svačijem ukusu – od prelepo uređenih do onih neistraženih i divljih plaža. Možda najpopularnija plaža je Kosta Smeralnda, na kojoj se nalaze i brojne lagunice idealne za zaljubljene parove. U turizam na “lepotici Mediterana” se mnogo ulaže, te ona postaje sve popularnije odredište mnogih turista. Glavni grad Sardinije je Kaljari, a drugi gradovi koji pružaju mogućnosti za upoznavanje tradicije i kulture, fantastičan provod i noćni život i uživanje na predivnim plažama su Karbonija, Nuoro i autentični Alegro.

Verona – svima poznat grad po tragičnoj Šekspirovoj ljubavnoj priči Romeo i Julia. Osim Julijine kuće, koja je velika turistička atrakcija, ovde ne smete zaobići ni fascinantnu Arenu, kao ni obilazak prelepih ulica u okolini čuvenog Piazza Bra’.

Pored bezbroj muzeja, galerija sa umetničkim delima od neprocenjive vrednosti i opera, arhitekture koja je bila i ostala uzor arhitektima novijih generacija, nemojte zaobići ni italijanske Alpe (naročito Dolomite), koji su savršen odabir za sve ljubitelje zimskih sportova, ali i one koji vole prelepe pejzaže.

Pored svih navedenih gradova, šteta bi bilo ne pomenuti i prvi grad sa kojim se susrećete kada kročite na teritoriju Republike Italije – Trst.  Nekada veoma važna destinacija, kako u istorijskom tako i u turističkom stilu, a sada malo nepravedno zapostavljen, ovaj grad i dalje svojom lepotom i mogućnostima koje pruža može da parira najprivlačnijim evropskim destinacijama. Dozvolite sebi da uživate u pravoj italijanskoj kafi espresso na fascinantnom Piazza Unità, koji je najveći glavni gradski trg lociran na obali mora.

Italija je zemlja vina, sira, delikatesa i gastronomskih specijaliteta omiljenih u čitavom svetu. Najpoznatija jela su, razume se, pizza i pasta, ali se pri odlasku u Italiju, ne smeju zaobići ni specijaliteti od morskih plodova, poslastice poput torti i kolača (dolci) , kao ni jedinstveni, i možda najukusniji na svetu, sladoled (gelato), u fantastičnim ukusima od kojih za koje ne možete ni da predpostavite da postoje dok ih ne vidite i ne probate.

Još jedna stvar koju morate degustirati tokom boravka u Italiji jeste i vino, jer upravo u nekim italijanskim regijama nastaju neka od najcenjenijih vina na svetu. Regije koje su poznate po kvalitetnim vinima su Friuli-Venezia Giulia, Valle d’Aosta, Toscana, Lombardia, Veneto, Piemonte itd, dok su neke od najpopularnijih vrsta vina iz ovih predela upravo Pinot grigio, Trebbiano, Friulano, Moscato blanc, Nebbiolo, i mnoga druga. 

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

Antico Acquedotto ***

Antico Acquedotto

Smešten u blizini drevnog rimskog akvadukta, u zelenoj stambenoj zoni, hotel ima odličnu vezu sa centrom grada...

Hotel Arathena ****

Hotel Arathena

Boutiquehotel, napravljen sa ljubavlju prema detaljima. Smešten na mirnom mestu sa komfornim sobama.

Hotel Best Western Ambra Palace ****

Hotel Best Western Ambra Palace

Hotel se nalazi na samo 2 ulice od železničke stanice Termini. Hotel je sjajan izbor za posetu Rimu zbog blizine mnogih atrakcija i neposredne blizine metro linije.

Hotel Diana Roof Garden ****

Hotel Diana Roof Garden

Hotel se nalazi na samo 200 metara od železničke stanice Termini.

Center 1/2/3 ***

Center 1/2/3

Hotel se sastoji od 3 zdanja, koja se nalaze u različitim objektima iz ranog 20. veka, a svi su u četvrti Porta Mađore.

Nazionale ***

Nazionale

Hotel u samom srcu Venecije, blizu železničke stanice Santa Lucia i na par min. od autobuske stanice Piazzale Roma...

Collona Resort *****

Collona Resort

Luksuzan resort, za goste koji cene poseban ambijent I divan panoramski pogled na zaliv Cala Granu.

Hotel La Bisaccia ****

Hotel La Bisaccia

Divan, lepo uređen, komforan i omiljen kod gostiju. Restoran sa veoma dobrom kuhinjom, spoljna terasa i prelep panoramski pogled.

Hotel Nibaru ****

Hotel Nibaru

Hotel se nalazi na najeksluzivnijem delu obale Costa Smeralda, na plaži iz snova - Cala di Volpe.

LINKOVI

X