Portugal

portugal portugal

Sa svojom blagom klimom, 3000 sunčanih sati godišnje i 850km magične obale koju zapljuskuje Atlantski okean, Portugal je savršena destinacija za odmor tokom cele godine.

Ovo je zemlja koja ima najstarije granice u Evropi, kao i nestvarne predele i pejzaže, mnogo mogućnosti za odmor i otkrivanje jedinstvenog kulturnog nasledstva, a sve to na mestu gde se tradicija i moderni trendovi stapaju u savršenu harmoniju. Njena izvanredna kuhinja, prefinjena vina i gostoljubiv narod čine Portugal zemljom koja je turistički raj najvišeg kvaliteta.

Nalazi se u najjužnijem delu Evrope, ali pošto je samo nekoliko sati udaljena od drugih evropskih prestonica, ona svakodnevno privlači posetioce iz svih delova Evrope i sveta. Upravo oni su je opisali kao “Zemlju mora, romantike i sunca”.

Postoji mnogo atrakcija koje treba posetiti u Portugalu, poput gradova sa antičkim i savremenim atrakcijama, šarenolikih srednjevekovna sela, šarmantnih mesta na obali mora, antičkih zamkova i romantičnih palata, kao i drugih mesta prepunih bogatim arhitektonskim i arheološkim nasleđem. Konstantno sunčano vreme, zeleni parkovi i planine, velike reke i čitavo bogatstvo obale samo dodaju nove dimenzije velikom varijetetu pejzaža i kulturnog blaga, što deluje prosto nestvarno za tako malu zemlju. Sve ovo je doprinelo da putovanje u Portugal bude jedinstveno turističko iskustvo po ukusu svakoga.

Neke od destinacija koje ne smete propustiti prilikom posete Portugalu su:

Lisabon – zavodljivi glavni grad Portugala i druga po starosti prestonica u Evropi, ali i dom istraživača poput Vaska da Game i Magelana i čitavog nekadašnjeg carstva koje se prostiralo preko svih kontinenata. On je jedini evropski glavni grad sa zalaskom sunca u more, “grad okeana” i jedna od najvećih svetskih luka. Na samo nekoliko minuta od centra grada (Sintra) doživećete bajkovit evropski romantizam, dok Baixa predstavlja deo grada koji je savršen za šoping. Između Chiado i Bairro Alto, ruševina Carmo Convert-a, Chiado Muzeja i Crkve São Roque, možete se prepustiti groznici kupovine i uživanju u nekom od najnovijih evropskih modnih trendova koje postavlja upravo Portugal. U neposrednoj blizini glavnog grada nalazi se i Cabo da Roca, rt koji predstavlja najzapadniju tačku Evrope i kopnenog Portugala – mesto koje je definitivno nezaobilazno posetiti.

Porto – drugi po veličini grad u Portugalu, poznat po mešavini arhitektonskih spomenika današnjice i prošlih vremena, baroknim rezbarijama, najpoznatijem slatkom vinu na svetu “Porto” i određenoj dozi britanskog duha, ali poznat i kao mesto “rođenja” jednog od najpoznatijih fikcionih likova na svetu, Harija Potera, zato što je Džoan K. Rouling, autor ovog bestselera, živela upravo u Portu kada je počela da piše svoje najpoznatije književno delo. Prema rečima mnogih posetilaca, ovaj grad ima u sebi nešto mistično što se ne može opisati rečima, ali se zasigurno oseća u svim delovima grada.

Algarve – portugalski grad sa nekim od najlepših evropskih plaža, najpoznatijim terenima za golf, pogledom na stenovit predeo i prirodu koji zajedno oduzimaju dah, toplom klimom tokom cele godine, i specifičnim duhom koji je savršen za kvalitetan odmor i uživanje. Ovde se nalaze i Faro i Sagres, koji su poznati kao “kraj sveta” jer se, pre pohoda na druge kontinente, verovalo da je upravo ovde krajnja granica sveta. Neke od najpopularnijih plaža su Praia da Marinha, Dona Ana, Praia da Rocha, Meia Praia i São Rafael.

Madeira – ostrvski arhipelag koji pripada Portugalu, a koje se nalazi u Atlantskom okeanu, samo oko 400km udaljen od Kanarskih ostrva, odnosno Tenerifa. Ovaj arhipelag je jedna od dve autonomne regije Portugala (druga je Azores, na severozapadu) i obuvata ostrva Madeira, Porto Santo i Desertas. Ovo je i zvanično najeksternije područje koje pripada Evropskoj Uniji. Ostrva su poznata po letovališnim kompleksima koji su otvoreni cele godine, ali i po Madeira vinu, cveću, prelepim pejzažima i najvećem na svetu novogodišnjem vatrometu.

S obzirom na to da Portugal raspolaže fantastičnim obalama okupanim morem i suncem, pored pomenutih najpopularnijih turističkih centara poput Lisabona, Porta, Algarve, Coimbra i ostrva Madeira, trenutno su u razvoju i procesu popularizacije i Douro Valley, ostrva Porto Santo i Alentejo. Inače, najpopularnije tradicionalne turističke regije su Costa Verde, Costa de Prata, Costa de Lisboa, ali i Costa do Sol i Costa Azul.

Zvanični jezik ove zemlje je portugalski, i ono što je interesantno je da je ovo treći po rasprostranjenosti na svetu, te da njime govoti oko 250 miliona ljudi. Govorili portugalski ili ne, svako će vas razumeti kada budete tražili porto u bilo kojoj prodavnici, baru ili restoranu. Nemojte propustiti ni da probate njihove specijalitete od ribe i morskih plodova, kao ni sireve, džemove i orašaste plodove kojih zaista ima u izobilju. Još jedan od najkarakterističnijih prirodnih proizvoda ove zemlje je i pluta, te Portugal drži 53% svetske prozvodnje ovog proizvoda.

Iskusite prelepo more i Atlantski okean bez odlaska van Evrope, uživajte u suncu i lepom vremenu čitave godine i ispijajte vina u nekom od navedenih mesta u Portugalu - odabir je samo na vama.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

VIP Executive Marques ****

VIP Executive Marques

Apart-hotel VIP Executive Marques se nalazi na 5 minuta hoda od Trga Markiz de Pombal i istoimene metro stanice i nudi krovnu terasu sa bazenom...

Mercy Hotel *****

Mercy Hotel

Mercy hotel se nalazi na 50 m od Trindade pozorišta.

Hotel Eduardo VII ***

Hotel Eduardo VII

Hotel je smešten pored parka Eduardo VII. Hotel ima restoran sa panoramskom terasom na 10. spratu.

Holiday Inn Continental ****

Holiday Inn Continental

Sa centralnom lokacijom između Avenija Republika i Berna, ovaj hotel udaljen je 10 minuta od centra Lisabona.

Botanico Hotel ***

Botanico Hotel

Hotel Botanico se nalazi između Avenida da Liberdade i univerziteta Botanička bašta, samo 5 minuta hoda od metro stanice Avenida, 8 km od aerodroma

Sana Lisboa ****

Sana Lisboa

Smešten na centralnoj lokaciji, hotel SANA Lisboa nudi moderne, klimatizovane sobe sa TV-om, a udaljen je 350 metara od čuvenog trga Markiz de Pombal.

Avenida Park ****

Avenida Park

Hotel Avenida Park nudi klimatizovane sobe i doručak na bazi švedskog stola u sunčanoj sali za doručak, koji uključuje kafu, sokove i džemove.

Hotel Principe Real ****

Hotel Principe Real

Smešten u istorijskom centru Lisabona, Principe Real Hotel je 550 metara od Avenida metro stanice, u blizini se nalazi Avenida da Liberdade.

Hotel Mundial ****

Hotel Mundial

Nalazi se u srcu Lisabona, sa zamkom istorijskog Đurđevdana u pozadini i Rossio trga samo na nekoliko koraka, ima odličnu lokaciju za istraživanje ovog prelepog grada.

LINKOVI

X