Rusija

rusija

Rusija je zemlja koja se već nekoliko godina nalazi u samoj eliti turističkih destinacija, odnosno aranžmani za destinacije u ovoj zemlji su sve traženije među turistima iz celog sveta.

Od raspada Sovjetskog Saveza pa do danas, turizam u Rusiji beleži rapidni porast, a ona sadrži 23 lokaliteta zaštićenih od strane UNESCO-a.  Ono što je svrstava u neke od najpopularnijih destinacija na svetu zasigurno jesu bogato kulturno nasleđe i širok spektar prirodnih varijeteta, ali i različiti regioni, etničke kulture, specifična hrana i duga tradicija.

Samo neke od destinacija omiljenih među turistima su Moskva i Sankt Peterburg, a mi ćemo vam predstaviti i neke od atrakcija koje se nalaze u njima, a koje zasigurno moraju posetiti svi pravi svetski putnici.

MOSKVA – glavni grad moderne Rusije i, globalno gledano, jedan od najvažnijih gradova sveta. Specifične zlatno-šarene kupole pravoslavnih svetinja i fascinantni Kremlj čuvaju viševekovno nasleđe ove ponosne zemlje, a pri samom pogledu na remek-dela arhitekture, stiče se utisak bekrajne raskoši, lepote i bogatstva. Imperijalna istorija stvorila je, već pomenuti, Kremlj, kao i susedni Crveni trg sa velelepnim hramom Svetog Vasilija, čiji šareni vrhovi podsećaju na  slatkiše i lilihipe. Tu su još i Puškinov muzej i Boljšoj teatar, fascinantno pozorište koje se po značaju i veličini svrstava na drugo mesto, odmah posle Milanske skale, ali i Lenjinov mauzolej, Gorki park i hram posvećen Hristu Spasitelju – najveći pravoslavni hram na svetu.

Moskva je i raj za šopingholičare, te je dobro znati da se u njoj nalazi i čuveni GUM - jedna od najpopularnijih robnih kuća na svetu, u kojoj ima čak 1200 prodavnica sa proizvodima najčuvenijih ekskluzivnih svetskih brendova.

Možda najzastupljeniji vid prevoza u Moskvi, pa i čitavoj Rusiji, jeste metro, a moskovski metro je ujedno i najrazvijeniji, najvelelepniji i najstariji u Evropi. Slobodno se može reći da su neke od stanica na kojima se zaustavlja mesta koja odišu kulturom jer liče na na prave galerije i muzeje.

Prestonica Rusije doživljava stalni procvat, obnavlja se, sređuje i dodatno izgrađuje, a njene ulice vrve od turista sa svih krajeva sveta i stranaca koji se, za razliku od nas, ne snalaze baš najbolje sa natpisima, smernicama i imenima brendova na ćirilici. To, naravno, nikoga ne sprečava da uživa u građevinama, pejzažima i svim mogućnostima koje Moskva nudi, a ako se tome doda i vedrina, predusretljivost i otvorenost naroda – uživanje u ovom gradu je zagarantovano.

 

SANKT PETERBURG – prema mišljenju mnogih koji su ga posetili, najlepši grad na svetu. Iako mu se ime menjalo, te je bio i Petrograd, pa i Lenjingrad, njegova lepota je nezaustavljiva i zaista vanvremenska. Na tome treba zahvaliti ruskom caru Petru Velikom koji je, u vreme svoje vladavine, Sankt Petersburg odredio za prestonicu Rusije, a zatim u nju doveo neke od najboljih arhitekata, umetnika i drugih stručnjaka iz Evrope, koji su uložili sve svoje snage da se sagradi ovaj velelepni grad, koji je tada nosio ime ovog velikog vladara.

Tu su i rt na ostrvu Vasilevski, sa građevinama Birža i Dvanaest Kolegijuma, Ermitraž sa jednom od svetski najvećih kolekcija umetnina, Bronzani jahač, Aleksandrov stub, Trg Dvortsovaja sa Zimskim dvorcem, Petropavlovska palata, Lavra Aleksandra Nevskog, Katedrala Svetog Isaka, i još mnogo kulturno-istorijskih svedoka vremena. Možda jedan od najkarakterističnijih simbola grada jeste Spomenik Petru Velikom na Senatskom trgu, dok glavna gradska ulica nosi naziv Nevski prospekt. U njemu se nalazi i jedna od najpoznatijih operskih kuća na svetu, a to je Marijski teatar, kao i najčuvenija baletska škola na svetu – Akademija Vaganova.

Za Sankt Peterburg se kaže da je „najevropskiji“ ruski grad, a nazivaju ga još i „Severna Venecija“, ali je i savršeno mesto na kome se mogu doživeti tzv. Bele noći, što je prirodan fenomen pri kome, u toku dana, izostaje potpuni mrak, i to onda kada je najduži dan i najkraća noć.

Ovaj grad obiluje mnoštvom mostova, a oni koji su ga posetili kažu da je jedna od najromantičnijih stvari koje su doživeli upravo podizanje i spuštanje grandioznih mostova Sankt Petersburga, naravno, u društvu voljene osobe.

Treba spomenuti i da su još neke atrakcije Rusije i poseta Bajkalskom jezeru, koje istinski deluje kao nepregledno more, kao i poseta Sočiju, gradu u kom su se održavale Olimpijske igre. I za koji god grad u Rusiji da se odlučite, bilo da se nalazi na evropskoj ili na azijskoj strani, osetićete njegov specifičan duh, mešavinu modernog života i duha starih vremena, kao i fantastičan i topao narod. Pri poseti, ne zaboravite da probate i originalnu rusku votku, kojoj je ova zemlja postojbina, kao i ukusne specijalitete, poput blini, boršča, vatruške, okroška, ili pak zapevajte uz zvuke balalajke. 

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

Ambassador ****

Ambassador

Ako dolazite u Sankt Peterburg, hotel koji će vam definitivno pruiti najbolji smeštaj, komfor i usluge je Ambassador.

Courtyard St. Petersburg Center West/Pushkin Hotel ****

Courtyard St. Petersburg Center West/Pushkin Hotel

Hotel nudi moderan prostor i pametni dizajn, sa luksuznim posteljinama, besplatnim Wi-Fi internetom i TV setovima.

Park Inn Pulkovskaya ****

Park Inn Pulkovskaya

Hotel se nalazi u poslovnom delu St.Peterburga, u neposrednoj blizini Moskovskog bulevara, jednog od glavnih bulevara u grada, samim tim je i dobra povezanost sa centrom.

Godunov hotel ****

Godunov hotel

Hotel Godunov se nalazi na par minuta šetnje od Trubbnaja i Kuznetski mosta. Crveni Trg udaljen je oko kilometar ipo od hotela.

Holiday Inn Moskovye Vorota ****

Holiday Inn Moskovye Vorota

Hotel se nalazi blizu Moskovske Trijumfalne kapije, sa parkingom i besplatnim Wi-Fi internetom.

Park Inn Pribaltiyskaya ****

Park Inn Pribaltiyskaya

Hotel se nalazi u blizini izložbenog prostora Lenexpo. Sagrađen je 1978.god. Renoviran je 2002.g. Ima 10 spratova i 1200 soba. Skoro iz svake sobe se vidi Finski zaliv.

Hilton Moscow Leningradskaya *****

Hilton Moscow Leningradskaya

Ovaj hotel se nalazi na 5 minuta hoda od stanica metroa Krasnije Vorota i Komsomoljskaja u Moskvi, odakle se do Kremlja stiže nakon nekoliko stanica vožnje.

Golden Triangle ****

Golden Triangle

Posetite udoban i šarmantan butik hotel, sa 55 soba i 3 deluks apartmana, vrhunskom lokacijom i umetnički inspirisanim dizajnom enterijera.

Garden Ring Hotel ****

Garden Ring Hotel

Smešten u centru Moskve, hotel nudi lak pristup znamenitostima.

LINKOVI

X