Slovenija

slovenija

Slovenija je zemlja koju možete istraživati u nedogled. Nalazi se u srcu Evrope, a Alpi, Mediteran i Panonska nizija delom prolaze kroz nju. Slovenija ne prestaje da oduševljava svojom raznolikošču. Visoki planinski vrhovi i ravne nizije, termalne banje i more samo su neki od dragulja ove prelepe zemlje.

Oduševiće vas prirodnim i kulturnim posebnostima, u zelenilu prirode ili u gradu, na vodi i u vazduhu, na aktivnim stazama ili na tajnovitim speleološkim pohodima. Ova zemlja će jednostavno omamiti sva vaša čula svojom raznolikom prirodnom, kulturološkom, sportskom, wellness i gastronomskom ponudom koja baš nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Slovenija raspolaže sa velikim prirodnim i društvenim bogatsvom, pa tako ima i veliki broj turističkih atrakcija koje privlače turiste u velikom broju. Od velikih i prostranih skijališta pa do veličanstvenih spa i velnes centara, Slovenija nudi odmor kakav zaslušujete.

Da bi vam olakšali boravak u Sloveniji ako ikada budete hteli da je posetite, predstavićemo vam neke od lokacija koje morate da posetite kako bi vam odmor u ovoj prelepoj zemlji bio nezaboravan.

Ljubljana

Naravno, na prvom mestu moramo da istaknemo glavni grad Slovenije, Ljubljanu. Nalazi se u centralnom delu Slovenije, u ljubljanskoj kotlini, a leži na reci Ljubljanici, po kojoj i nosi ime. Ljubljana zauzima površinu od 163.8 kvadratnih kilometara, a u njoj živi oko 270.000 stanovnika. Prosečna godišnja temperatura na području Ljubljane iznosi oko 13 stepeni celzijusa.

Ljubljana je grad sa dugom i bogatom istorijom. Prvi put se pod imenom Laibach pominje 1144. godine. Najduži period svog postojanja grad se nalazio pod vlašću austrijskih Habzburga, zbog čega je i nosila nemačko ime. Danas je Ljubljana administrativni, kulturni i ekonomski centar Slovenije. Zbog netaknute, stilski pomešane arhitekture, Ljubljana sve posetioce uvodi u svet prošlosti. Zbog toga se nalazi na mapi najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi.

 U Ljubljani obavezno posetite i Franjevačku crkvu, koja je simbol Ljubljane, Tromostovje, Most zmaja, Katedralu Svetog Nikole i Tivoli park.

Kranjska Gora

Kranjska Gora je prelepi turistički centar koji se nalazi na severoistoku Slovenije, a graniči se sa Nacionalnim parkom Triglav na jugu. Ovde možete doživeti neverovatne šumovite vrhove Julijskih Alpa, koji se protežu od Mojstrana do Rateče i skijaške površine koje privlače izletnike, alpiniste, bicikliste i skijaše. Ski liftovi na Kranjskoj Gori imaju najdužu istoriju u Sloveniji.

Ski staze su pogodne za sve nivoe skijaških veština. Početnici i rekreativni skijaši će uživati u padinama i stazama Gozd Martuljek, dok su staze na Potkorenu dosta zahtevnije. Neki od najboljih skijaša sveta svake godine se takmiče za Vitranc trofej u okviru Svetskog kupa za muškarce u vele slalomu i slalomu i to baš u Kranjskoj Gori.

Vogel

Kada govorimo o skijalištima i ski stazama, moramo spomenuti Vogel. Za razliku od većine drugih skijališta koja postojanost svojih skijaških staza održavaju kombinacijom prirodnog i veštački proizvedenog snijega, Vogel se može pohvaliti da su njegove staze napravljene isključivo od prirodnog snega. Skijalište se proteže na 78 hektara i nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Triglav, a nudi 26 kilometara lakih i srednjih skijaških staza, te staza za skijaško trčanje. Za snowboardere je i tu napravljen borderski park. Sa Vogela se pruža prekrasan pogled prema Bohinjskom jezeru. U toplim mesecima područje je idealno za šetnju i planinarenje, a tokom cele godine, čak i u jeku skijaške sezone, na obližnjem ranču možete iznajmiti konje i uživati u jahanju.

Krvavec

Pored Vogela i Kranjske gore, moramo spomenuti i Krvavec. Skijalište Krvavec je udaljeno 25 km od Ljubljane, 35 km od Bleda i 17 km od Kranja. Skijalište ima 30 km uređenih staza, na nadmorskoj visini od 1.450 m do 1.971 m, koje nude savršene uslove za skijanje na prirodnom i veštačkom snegu. Zbog pogodne lokacije skijaška sezona počinje već krajem novembra i traje više od 150 dana, negde do prvih dana meseca maja.

Skijaške staze su različitih težina i zahtevnosti, tako da u lepotama Krvaveca mogu da uživaju početnici, kao i iskusni skijaši. Popularna atrakcija na Krvavecu je Eskimsko selo koje morate videti.

Mariborsko Pohorje

Već smo se uverili da Slovenija poseduje ogromna skijališta i prelepa zimska odmarališta. Mariborsko Pohorje je još jedna ski destinacija Slovenije koju možete posetiti. Iako je broj turista koji u toku godine poseti ovaj turstički centar veliki, Mariborsko Pohorje je očuvalo svoju pridrodnu lepotu. Skijaši svih uzrasta i nivoa vole Mariborsko Pohorje, jer ovde postoji 41,5 km skijaških staza. Osim u skijanju ovde možete uživati i u jahanju, vožnji bicikla i nordijskom skijanju, a možete se i opustiti u nekim od brojnih welness centara.

Rogla

Rogla je još jedan skijaški dragulj Slovenije. Rogla ima odlične uslove za sve vrste ski sportova, tako da borderi, skijaši, vozači motornih sanki, nordijski skijaši i drugi neće biti uskraćeni zadovoljstva. Ski centar Rogla ima 5.7 km  plavih, 5.3 km crvenih i 2.5 km crnih skijaških staza. U ponudi je hotelski i apartmanski smeštaj prilagođen potrebama skijaša, a svima koji nakon skijanja žele relaksaciju tu su Terme Zreče na svega 16 km od Rogle.

Nacionalni park Triglav

Ako budete posećivali skijališta Slovenije, obavezno svratite i do Triglava. Planinski vrh Triglav je jedan od glavnih simbola Republike Slovenije, i nalazi se na grbu i zastavi države. Najviši je vrh Julijskih Alpa, dostiže visinu od 2.864 metra. Triglav je centralni deo Triglavskog nacionalnog parka.

Nacionalni park Triglav je jedini slovenački nacionalni park. Poreklo imena je i dalje mistično, mada se dovodi u vezu sa slovenskom mitologijom, po kojoj se na vrhu planine nalazi tron troglavog božanstva... Spada u red najstarijih evropskih parkova, a zaštićen je još davne 1924. godine. U njemu se spajaju dva velika sliva, i to reke Soče i reke Save, pa je zbog toga park povezan sa Jadranskim morem.

Park obiluje raznovrsnim životinjskim i biljnim vrstama, a aktivnosti kojima se možete baviti su takođe vrlo raznovrsne. Najpopularnija atrakcija u parku je planinarenje, ali su rafting i skijanje takođe popularni. Glavno obeležje Triglava je čuveni Zlatorog, odnosno divokoza zlatnog roga, bez koga poseta planini ne bila potpuna.

Ptuj

Ptuj je grad na istoku Slovenije, u pokrajini Štajerska. Ovo je jedan od najznačajnijih gradskih centara u državi. Ptuj zauzima površinu od 66, 7 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 12 000 stanovnika. Leži u dolini reke Drave, na najzapadnijem delu Panonske nizije.

Ptuj je jedno od najstarijijih naselja u ovom delu Evrope. Prvi podaci o njemu potiču još iz antičkog doba, tačnije 69. godine, mada se sa sigurnošću može reći da je mesto bilo naseljeno još dublje u prošlosti. Status grada Ptuj nosi još od 1376. godine, a tokom duge istorije menjao je vlasnike više puta.

Ptuj je grad sa bogatom istorijom, zbog čega obiluje kulturno – istorjiskim spomenicima. Ovo je sjajno mesto za vraćanje u prošlost, i idealno mesto za odmor. Ako se odlučite da posetite Ptuj obavezno obiđite Ptujski dvorac, Orfejev spomenik, Gradsku kulu, Pokrajinski muzej, Dominikanski manastir i svetilište Mitru.

Bled i Bledsko jezero

Bled je grad koji se nalazi na severozapadu Slovenije. Leži na površini od 188, 5 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 5 000 stanovnika. Ovaj mali grad je vrlo lep i interesantan i ako budete bili u mogućnosti posetite ga i istražite obavezno posetite Bledsko jezero, po kom je ujedno i najpoznatiji.

Bledsko jezero je jedno od najpopularnijih turističkih destinacija u Sloveniji. Jezero okružuje malo ostrvo, a na ostrvu se nalazi crkva Marijina Uznesenja. Originalna crkva je podignuta još 1142. godine, a ponovo je izgrađena sredinom petnaestog veka. Iako je prvenstveno bila gotička, njena obnova je izvršena potpuno u baroknom stilu. Posebna atrakcija u sklopu crkve jeste čuveno „ Zvono želja “, koje potiče iz šesnaestog veka.

Maribor

Drugi po veličini grad Slovenije je Maribor. Zauzima površinu od 147, 5 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 114 000 stanovnika. Ovaj prelepi grad česta je destinacija turista, koji ovde dolaze da probaju slovensku kuhinju i vide slovensku kulturu. Savetujemo i vama da posetite Maribor, gde ćete osetiti pravi Slovenski duh. Takođe obavezno posetite kuću stare loze, vinski podrum Vinag, Lent, Glavni Trg, vodotoranj, Mariborski dvorac i Mestini park.

Terme Slovenije

Na kraju, dolazimo do „najopuštenije“ atrakcije Slovenije, a to su mnogobrojne terme. Posle dugačkih skijaških dana, planinarskih ekspedicija i pešačenja po prelepim gradovima Slovenije, u termama možete odmoriti vaše telo i duh.

Slovenija razpolaže za velikim brojem termi i terme koje morate da posetite su terme Ptuj, Čatež, Olimpia, Zrače, Krka, Laško, Maribor i Moravske Toplice. Ako želite vrhunski spa tretman i saune koje će oporaviti vaše telo i um, posetite bar jednu od ovih termi. Moramo napomenuti, da su tretmani koje morate iskusiti masaže, koje će vas poptuno preporoditi.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

Selo Lipa ***

Selo Lipa

Selo Lipa nudi vam apartmane u neposrednoj blizini wellness centara, hotela i Centra zdravlja, u prijatnom okruženju Terme Olimia.

Hotel Ajda ****

Hotel Ajda

Hotel poseduje restoran, aperitiv bar, kongresnu dvoranu i dvorane za sastanke, tavernu, otvorene i zatvorene bazene, fitness, saunu i solarijum.

Hotel Breza ****

Hotel Breza

Hotel Breza je mesto koje odiše domaćom atmosferom, dok opuštanju doprinosi i Centar zdravlja koji nudi usluge tradicionalnih i modernih tretmana.

Hotel Grand Portorož *****

Hotel Grand Portorož

Lokacija: Grand je hotel sa ekskluzivnom ponudom u centru Portoroža, i nalazi se pored mora.

Hotel Livada Prestige *****

Hotel Livada Prestige

Ovaj prestižni hotel smešten je u srcu Terme 3000, okružen prostranim ravnicama Prekomurja privlačnim za ljubitelje golfa i očarava svoje goste luksuznim smeštajem.

Hotel Toplice **** / ***

Hotel Toplice **** /

Hotel Toplice - nalazi se u centru kompleksa Čatež sastoji se iz hotelskog dela 4*(sa klimom) i depadansa (bez klime) 3*.

Wellness Hotel Sotelia ****

Wellness Hotel Sotelia

Wellness hotel Sotelia namenjen je onima koji žele pravi odmor i zahtevaju najbolje. Počeo je sa radom 2006. godine.

Zdravilišče Laško ****

Zdravilišče Laško

Hotel Zdravilišče Laško je smešten u mirnom parku u blizini reke Savinje, na 15 minuta hoda od centra Laškog.

Hotel Čatež ***

Hotel Čatež

Lokacija: u termama Čatež, ima 60 soba bez balkona i 110 soba sa balkonom i 16 porodičnih apartmana.

LINKOVI

X