Srbija

srbija

Zbog velike želje da otputujemo negde i da posetimo i obiđemo druge zemlje i mesta, često zaboravimo i zapostavimo sopstvenu zemlju. Našu državu krasi duga istorija, kao i prirodne i kulturne lepote. Povezujući zapad i istok vekovima, Srbija je zemlja u kojoj se susreću i prepliću civilizacije, kulture, vere, klime i reljefi.

Nalazi se u centralnom delu Balkanskog poluostrva, u jugoistočnoj Evropi. Severni deo pripada srednjoj Evropi, a geografski i klimatski delom je i mediteranska zemlja. Srbija je kontinentalna zemlja, ali kao zemlja na Dunavu ima vezu i sa udaljenim morima. Srbija je raskrsnica Evrope i geopolitički važna teritorija. Međunarodni putevi i železničke pruge, koji prolaze dolinama njenih reka, čine najkraću vezu između zapadne Evrope i Bliskog istoka.

Srbija je mnogo puta u svojoj viševekovnoj bogatoj istoriji bila u središtu svetske i evropske pažnje, potpuno nesrazmerno svojoj veličini, ekonomskoj moći i broju stanovnika. Mnoge lekcije o hrabrosti, rodoljublju i borbi za slobodi mogu da se nauče u Srbiji, na svakom koraku kroz njene gradove i predele.

Srbija je zemlja koja turistima može ponuditi dosta toga, a mi ćemo vas podsetiti koji su to dragulji naše zemlje.

Kopaonik

Prvo moramo spomenuti Kopaonik, kao najveći, najpoznatiji i najluksuzniji ski centar u Srbiji. Zbog svojih prirodnih vrednosti, 1981. godine Kopaonik je proglašen za nacionalni park. Nacionalni park Kopaonik obuhvata površinu od 11.810 hektara i po broju endemičnih vrsta predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta endemične flore Srbije. Najviši vrh Kopaonika, Paničićev vrh, iznosi 2.017 metara.

Sa odlično pripremljenim stazama ski centar Kopaonik pruža neizmerno uživanje svim kategorijama skijaša, od početnika do skijaša vrhunskih sposobnosti. Skijaški centar Kopaonik prostire se na oko 62 km staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje. Dostupno je i noćno skijanje kao i dečije i početničko skijalište. Sistemom za veštačko osnežavanje pokriveno je 97 % skijališta i zahvaljujući njima, ski sezona traje mnogo duže.

Sve staze su veoma dobro povezane sistemom žičara i ski liftova, kapaciteta od preko 32.000 skijaša na sat. Ovaj sistem čini jedna šestosedna žičara, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, 4 četvorosedne žičare velike brzine (ukupan kapacitet 10.000 skijaša na sat), tri fiksne četvorosedne žičare sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša (ukupan kapacitet oko 6.200 skijaša na sat), tri dvosedne žičare ukupnog kapaciteta 3.600 skijaša na sat, dva vučna ski lifta  “sidro” kapaciteta 2.400 skijaša na sat i osam ski liftova "tanjir" kapaciteta 6.500 skijaša na sati, kao i tri vezna ski lifta.

Naravno na Kopaoniku, pored skijanja, moći ćete i da uživate u mnogobrojnim prodavnicama,  kafićima i restoranima, a noćni provod vam je zagarantovan tako da ćete moći da lumpujete do ranih jutarnjih sati.

Stara planina

Pored Kopaonika, sjajnu zimsku zabavu možete dobiti i na Staroj Planini. Stara Planina je savršeno mesto za sve tipove skijaša i bordera, a prirodno okruženje i snegoviti ambijenti učiniće da vam skijanje bude kao iz snova.

Stara planina je najveća planina u istočnoj Srbiji. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj, fascinantne lepote i netaknute prirode. Kao jedna od najlepših planina naše zemlje predstavlja ogroman potencijal za razvoj turizma. Stara planina nalazi se na nadmorskoj visini od 1.100 do 1.900 metara i skoro pet meseci godišnje je pod snegom.

Staru planinu krasi skijalište Babin zub. Babin zub poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift ”sidro” “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom “Markova livada”. Babin zub raspolaže sa oko 13 kilometara skijaških staza, različitih težina. Za ljubitelje ekstremnih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Takođe i ovaj ski centar je opremljen sa uređajima sa osnežavanje staza, tako da ne zavisi od količine snežnih padavina.

Arheološki lokalitet Belo brdo u Vinči

Ovaj lokalitet sadrži ostatke iz neolitskog perioda koji datiraju iz perioda oko 5000. godine p.n.e. Lokalitet ima izgled niskog brežuljka, a čini ga devet slojeva sa ostacima iz različitih perioda. Ovde možete videti ostatke neolitske civilizacije koja je imala kulturu stanovanja razvijenijiu od srednjevekovne. Ljubitelji istorije će uživati.

Antička palata Felix Romulijana

Ako se budete našli u blizini Zaječara, obavezno posetite nekadašnju rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimilijana Galerija ( 293- 311. n. e. ). Ovaj istorijski lokalitet privlači veliku pažnju i domaćih i stranih turista. Posetioci mogu videti ostatke nekadašnje palate sa mozaicima izvanredne lepote, statuu imperatora Galerija Maksimilijana, hram posvećen božanstvima Jupitera i Herkula, javna kupatila.

Deliblatska peščara

Ova peščara je smeštena u južnom Banatu i jedinstvena je u Evropi.

Izuzetno je bogata retkim vrstama biljaka, koje se ne mogu naći nigde drugde u našoj zemlji, pa ni u drugim zemljama. Ona je stanište čak 20 različitih vrsta orhideja. Takođe, stanište je i velikom broju retkih i ugroženih vrsta ptica, pa je područje Deliblatske peščare proglašeno najznačajnijim staništem ptica u Evropi.

Đavolja varoš

Ovaj fenomen prirode koji se retko sreće je smešten na oko 100 kilometara jugozapadno od Niša, u blizini Kuršumlije, na Radan planini. Ljudi širom sveta oduševljeni su ovim fenomenom,a neki čak smatraju da bi Djavolja varoš trebala da se ubraja u prirodna svetska čuda.

Čine je 202 figure od kamena, koje su delo Prirode. Visoke su 2-15 metara. Za nastanak Đavolje varoši su vezane brojne legende. Najzastupljenija od njih jeste da su to zapravo okamenjeni svatovi, koje je Bog skamenio kako bi sprečio da na silu venčaju rođenog brata i sestru.

Đavolja varoš je pod zaštitom države od 1959. godine, a od 1995. je proglašena prirodnim dobrom od izuzetnog značaja i kategorije.

Grdelička klisura

Naziv je dobila po istoimenom selu u istočnoj Srbiji, koje se nalazi na ulazu u klisuru. Dugačka je 34 kilometra, a duboka 550 metara.

Ova klisura je prvo suženje u dolini reke Južne Morave, koja je okarakterisana kao područje sa najizraženijom erozijom u Srbiji. Grdelička klisura je destinacija koju treba posetiti.

Resavska pećina

Resavska pećina je najveća i najlepša pećina u Srbiji. Nalazi u istočnom delu zemlje, na oko 20 kilometara udaljenosti od Despotovca. Čine je 4 dvorane: Dvorana sraslih stubova, Dvorana košnica, Predvorje istorije i Kristalna dvorana. Pretpostavlja se da je pećinski nakit izuzetne starosti od čak 45 miliona godina.

Iako je dugačka čak 4 500 metara, za sada je istraženo tek nešto više od pola (2 830 metara), a za posetioce je uređeno oko 800 metara.

Pećinski nakit, stalaktiti i stalagmiti, su prelepi, pa pripremite vaše fotoaparate ako budete posećivali ovo veličanstveno mesto.

Vodopad Prskalo

Ovaj prelepi bajkoviti vodopad, stvorila je najmaštovitija igra vode i krečnjaka. On se nalazi pored samog puta koji od Resavice vodi ka Čestobrodici(istočno od Paraćina).

Visok je oko 15 metara, vrlo je siromašan vodom čak i u proleće kada ima vode, mada nikada ne presuši. Vodopad Prskalo, kao da je čovek svojom rukom napravio (mada vrlo liči na bajkoviti Tolkinov plato zamka Gondor u knjizi o Gospodaru prstenova) i ostavio ga na mestu koji je blizu pored puta da mogu svi da ga vide, a opet dovoljno daleko da retko ko prođe. Ovaj predivni lokalitet obavezno posetite, ako se budete zatekli u ovom delu Srbije.

Vlasinsko jezero

Ovo jezero nalazi se na jugoistoku Srbije, na teritoriji opštine Surdulica. Površina jezera iznosi 16 kvadratnih kilometara, a najveća dubina je 35 m. Jezero je okruženo planinama Gramada, Vardenik i Čemernik. Nalazi se na 1.213 m nadmorske visine. U jezeru svakog minuta pritiče dva kubika vode prvog kvaliteta. Vlasina, Vrla, Jerma, Božička reka i Ljubotenska reka sa njihovim pritokama čine sliv jezera.

Takozvana plutajuća ostrva, koja nastaju pri dizanju vodostaja jezera su specifičnost Vlasinskog jezera. Ploveća ostrva prava su atrakcija i bićete oduševljeni kada ih budete videli.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

Hotel Grand ****

Hotel Grand

Grand Hotel & SPA je sinonim za luksuz i tradiciju više od 20 godina; otvoren je cele godine i zauzima idealnu poziciju - u središtu turističkog centra, na 1770m visine.

Apartmani JAT Kopaonik *

Apartmani JAT Kopaonik

Objekat ima 130 apartmana različite veličine i strukture (1-6 osoba) sa 501 krevetom.

Hotel Palisad ****

Hotel Palisad

Hotel Palisad je renoviran 2012. godine i čine jedinstven spoj prirodnog ambijenta i modernog stila, koje će ulepšati Vaš boravak. Hotel ima 210 soba i 30 apartmana.

Apartmani Nebeske Stolice 2 *

Apartmani Nebeske Stolice 2

Objekat ima 40 savremeno opremljenih apartmana, različite strukture od 2-7 osoba. Enterijer apartmana je rađen kao u objektu Nebeska stolica 1 sa opremom nove generacije.

Hotel Putnik ***

Hotel Putnik

Hotel Putnik nalazi se na 1650m nadmorske visine, na prelepom delu Kopaonika koji se naziva Sunčana dolina.

Apartmani Konaci *

Apartmani Konaci

Apartmanski kompleks je centar zabavnog života u okviru koga se nalazi veliki broj restorana, barova, diskoteka, supermarketa, prodavnica, pošta, apoteka, knjižara...

Apartmani Nebeske Stolice 1 *

Apartmani Nebeske Stolice 1

Objekat ima 35 apartmana različite strukture za boravak 2-6 osoba. Enterijer apartmana je urađen u hrastovini.

Family Hotel Angella ****

Family Hotel Angella

Family Hotel Angella je nastao spajanjem nekadašnjih konaka Ras i Zvečan, i pruža idealne mogućnosti za ljubitelje skijanja, upravo zato što se nalazi u srcu Kopaonika.

Hotel Mona ****

Hotel Mona

Hotel raspolaže sa 120 smeštajnih jedinica raspoređenih u sobe i apartmane, kao i spa i wellness centrom, u kojima se možete potpuno opustiti uz brojne tretmane.

LINKOVI

X