Turska

turska

Turska je jedna od vodećih turističkih destinacija na svetu, a raspolaže obiljem fascinantnih pejzaža i bogatim istorijskim nasleđem.

Ona je kolevka kultura i civilizacija koje povezuju Evropu i Aziju, a uz sva svoja prirodna bogatstva i visokorazvijenu profesionalnost u turističkom smislu, predstavlja fantastičnu destinaciju za turiste iz celog sveta, čak i za one sa najistančanijim ukusom i potrebama.

Turci poručuju da je odmor u njihovoj zemlji „Više od odmora, iznad vaših snova“, i čak i oni najsumnjičaviji će moći da potvrde da, već posle prvog putovanja u ovu raskrsnicu između Evrope i Azije, ona zaista pruža beskrajne mogućnosti za odmor iz snova.

Mi ćemo zagolicati vašu maštu odabirom samo nekih fantastičnih turističkih destinacija u Turskoj:

  • Istanbul – Najveći grad u Turskoj koji je doslovno srce ove zemlje. On je ekonomski, kulturni i istorijski centar ove zemlje, a istorija je uklesala tragove starih carstava (Otomanskog, Vizantijskog i Rimskog) upravo u njemu, prvenstveno jer je bio prestonica i ovih imperija. U njemu se nalazi bezbroj atrakcija koje treba videti, a samo neke od njih su: Plava džamija (Sultan Ahmetova džamija), fascinantna Aja Sofija, Topkapi Palata, Dolmabahče Palata, ali i Grand Bazar, koji je samo početna tačka za sve kupoholičare, jer je čitav Istanbul zapravo pravi raj za šoping.
  • Ankara – Glavni grad Turske i drugi po redu najveći grad. Ona je sedište Vlade i diplomatije, a takođe je i grad u kome dominira populacija studenata, jer je i pravi univerzitetski grad. Ovaj grad ima jako lep istorijski deo grada i veoma bogat kulturni život, kao i mnogo muzeja, ali uglavnom predstavlja usputnu stanicu za turiste koji idu u Kapadokiju, koja je istorijska regija u centralnoj Anatoliji. Ona je prepuna prirodnim bogatstvima poput pećina, “vilinskih dimnjaka” i građevina uklesanih u stene koji su pod zaštitom UNESCO-a.
  • Izmir – Kosmopolitski grad na obali Egejskog mora i treći po veličini grad u Turskoj. On je ujedno i najvažnija luka u Turskoj, a obiluje luksuznim hotelima, sportskim objektima, zabavnim sadržajima i šoping centrima, a pritom je i centar kongresnog i poslovnog turizma Turske.
  • Pamukkale – Kompleks jedinstvenih, kaskadno poređanih bazena sa izvorima mineralne vode, koji u prevodu sa turskog znače “Pamučna palata”. Od 1988. godine ovaj lokalitet je pod zaštitom UNESCO-a. Ostaci hramova, starorimskih i starogrčkih spomenika, kupatila i ranohrišćanske građevine svedoče o tome da je ovde, u II veku pre nove ere, izgrađen i antički grad Hijerapolis, koji je bio lečilište. Poseta ovom mestu za Turke predstavlja neku vrstu hodočašća, te se po terasastim bazenima, koji su blještavo beli i ispunjeni tirkizno plavom vodom, može hodati samo bosih nogu.
  • Efes – Nekada antički grčki grad, a sada jedan od spomenika svetske istorije. Artemidin Hram, koji se nalazi u njemu, predstavlja jedno od Sedam Svetskih Čuda, a lepotu Efesa upotpunjuju i Hadrianov Hram, Celzijusova Biblioteka, kao i Bazilika Svetog Jovana, u kojoj se nalazi i grob ovog sveca.
  • Troja – Istorijski i legendarni antički grad, ali i arheološko nalazište, najpoznatija je kao tačka iz koje je “buknuo” Trojanski Rat, koji je opisan u Homerovoj Ilijadi. Nalazi se u jugozapadnoj Anatoliji i prostire se do Dardanela, a arheološki ostaci zidina Troje ostavljaju sve turiste bez daha.
  • Osim popularnih gradova i istorijskih spomenika, tu su i svetski poznata letovališta kao što su Fetije, Marmaris, Bodrum, Antalija, Kušadasi, Alanja, Side, Češme, Didim i mnoga druga prepuna hotelskih kompleksa i odmarališta. Jedna od najlepših plaža ovih regiona je Oludeniz, koja je karakteristična po svom jedinstvenom obliku ali i snorkingu i ronjenju, baš kao i čitava Bodrumska rivijera, gde su smeštene najpopularnije turske plaže, ali i dinamičan noćni život i provod. Regija Alanje se posebno ističe lepotom plaža i predstavlja pravi raj za hedoniste koji vole izležavanje uz more i kupanje po ceo dan. Uživajte na 15km dugoj obali i izaberite Cleopatra, Portakal, Konakli, Fugla ili Ulas beach, sa nestvarno prozirnom, tirkiznom i kristalno čistom vodom kojoj nećete moći da odolite, ili pak odaberite džip-safari ture, vožnju kvadova ili obilaženje ovih plaža lokalnim brodićima ili iznajmljenim luksuznim jahtama, čime se može zaviriti i u najskrivenije kutke lokalnih uvala.

 Kao što smo već naveli, Turska ima prelepu obalu sa divnim plažama, spektakularne pejzaže od kojih ne može da se odvoji pogled, ali i uzbudljive kulturne događaje i festivale, od kojih su najpopularniji Internacionalni Sajam u Izmiru, ili Istanbul Coffee Festival, gde se proslavlja kultura ispijanja kafe i gde možete degustirati mnogobrojne vrste kafe.

Pre nego što popijete svoju prvu šoljicu turske kafe ili čaja, koji će vam ljubazni domaćini nuditi na svakom koraku, savetujemo vam da probate i neke od najpoznatijih specijaliteta turske kuhinje, kao što su: manti (specijalno testo punjeno mesom), doner ili šiš kebab (specifično pečeni i servirani specijaliteti od mesa), pide (vrsta turske pizze), ili pak neku od poslastica: baklavu, ratluk (postoji bezbroj vrsta i poprilično je drugačiji od onog koji se prodaje u našoj zemlji) , kunefe, sutlac, asure, tavuk gogsu, i mnoge druge.

Neopisiva lepota prirode Turske spojena je sa mnogobrojnim uređenim letovalištima, spomenicima kulture i istorije, ali i sa neverovatnom gostoprimljivošću turskog naroda, i čitav ovaj spoj čini da ova zemlja - biser turizma, privlači svake godine milione ljudi sa svih krajeva sveta, ali i da se svako ko je poseti zaljubi u nju i ostaje opijen njenom lepotom.

Spa tretmani, sudaranje starih vremena i modernih i profesionalnih usluga, od kojih neke vode i viševekovno poreklo, neodoljivo more i specijaliteti turske kuhinje samo su deo mogućnosti koje nudi Turska, a treba imati na umu da su mogućnosti neograničene. Ostaje samo da  odaberete svoju destinaciju iz snova u ovoj magičnoj zemlji i da se prepustite potpunom uživanju. 

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

Laleli Gonen ***

Laleli Gonen

Hotel Laleli Gonen smešten je 300 metara od najbliže tramvajske stanice, koja omogućava jednostavan pristup Aja Sofiji i drugim važnim znamenitostima.

Hotel Avicenna ****

Hotel Avicenna

Ovaj elegantni i nedavno renovirani hotel smešten je u starom gradskom jezgru - Sultanahmetu. Udaljen je tek nekoliko minuta hoda od Aje Sofije, Palate Topkapi...

Amiral Palace ****

Amiral Palace

Hotel Amiral Palace **** se nalazi u centru istorijskog poluostrva u Sultanahmeta, na samo 5 minuta hoda od Aja Sofije.

Hilton Istanbul Bosphorus *****

Hilton Istanbul Bosphorus

Smešten je na evropskoj strani Istanbula i pruža pogled na Bosfor.

Hotel Amisos ****

Hotel Amisos

Hotel je idealno lociran pored Palate Topkapi i Parka Gulhane. Hotel je renoviran 2007 god. Sobe su uradjene u elegantnom stilu sa klimom i mini barom.

Hotel Ersu ***

Hotel Ersu

Smešten je na manje od 5 minuta hoda od Palate Topkapi, Parka Gulhane, Aje Sofije i Pijace začina.

The Constantine ****

The Constantine

Hotel Constantine nalazi se na samo 300 metara od Aja Sofije i Cisterne bazilike.

Levni Hotel and Spa *****

Levni Hotel and Spa

Ovaj butik hotel nalazi se na svega 200 metara od Palate Topkapi, a uključuje moderne sobe s LCD TV-om i bežičnim internetom.

Black Tulip ****

Black Tulip

Hotel Black Tulip smešten je 500 metara od Aja Sofije i palate Topkapi.

LINKOVI

X