Dominikanska Republika

dominikanska-republika

"Najlepše mesto koje su ljudske oči videle". To su bile reči Kristofera Kolumba kada se iskrcao na plaže sadašnje Dominikanske republike 1492. godine.  Danas, pored mnogih prelepih, egzotičnih i luksuznih destinacija, Dominikanska republika i dalje stoji u vrhu najlepših mesta na svetu.

Dominikanska republika pokriva dve trećina karipskog ostrva Hispaniola, a njegovu lepotu deli sa Haitijem. U ovoj zemlji je nastala prva naseobina Evropljana u Americi, i za kolonizatore je bila odskočna daska za osvajanje ostatka zapadne hemisfere. Prva katedrala, univerzitet, drum, i tvrđava na američkim kontinentima sagrađeni su upravo u Dominikanskoj republici. Santo Domingo je prvi grad koji su Evropljani osnovali u ovom delu sveta, a Zona Kolonial, njegov centralni i najstariji deo, svojevrstan je grad-muzej.
Stanovnike Dominikanske republike bije dobar glas, a to je da su najgostoljubiviji stanovnici Kariba.

Vreme je toplo i sunčano tokom čitave godine tako da je ova zemlja na udaru turista za sva četiri godišnja doba. Lokalci često kažu da ovde leto traje večno, ali ipak najudarniji periodi u godini su decembar-april, kada sve vrvi od američkih i evropskih turista i jun-septembar, kada Evropljani dominiraju Dominikanskom republikom.

Dominikanska republika je prelepa i svaki njen deo krije nešto posebno. Deli se na nekoliko oblasti, a svaka oblast je privlačna turistima, tako da ćemo vam predstaviti Severnu obalu, Poluostrvo Samanu, Istočnu obalu i Južnu obalu.

Severna obala


Proteže se od granice sa Haitijem na zapadu do kraja poluostrva Samana na istoku zemlje. Zapadni deo je suv, sa malo padavina, niske nadmorske visine, sa žbunastom vegetacijom. Tu se nalaze i dva nacionalna parka neprevaziđene lepote, pune mangrovog drveta.

Grad Monte Christi nalazi se kod granice sa Haitijem. Grad se nalazi u pustinjskom okruženju i za trenutak možete pomisliti da ste u nekoj pustinjskoj državi. U gradu Monte Christi živi oko 25,000 stanovnika koji uglavnom žive od ribarenja. U gradu se vidi uticaj viktorijanske kulture i većina građevina je ukrašena u tom stilu. Grad poseduje i dve ogromne plaže, Cayo Cabrita i El Morro sa svojim obližnjim ostrvcem Isla Cabrita do kojeg ima oko 300 metara i lako je do njega doplivati.

Na istoku nalazi se grad Luperon u kojem živi oko 20.000 stanovnika.  Grad je smešten u zalivu i stanovnici ovog mesta takođe žive od ribarenja, a atmosfera je lagana i opuštena. Savršeno mesto da posetite neki riblji restoran i da se relaksirate. Luperon je poznat i po tome što se ovde tokom lošeg vremena često gomilaju jahte koje obilaze Karibe, jer ovaj grad zbog velikog zaliva važi za najbezbedniju luku u Dominikanskoj republici.  

Na istoku se nastavlja Ćilibarska obala. Ovde je najveća koncentracija niskih planinskih šuma i beskrajnih peščanih plaža, ali i turističkih centara. Ćilibarska obala je u pravom smislu reči Diznilend za ljubitelje vožnje mountain bajkom, jahanje, windsurfing, paraglajding, ronjenje, i slične avanturističke sportove.

Ako krenemo još malo ka istoku nailazimo na Puerto Plata-u, najpoznatije letovalište u Dominikanskoj republici koje je ujedno i najveći grad. Grad se može pohvaliti korzom dugim 2 kilometra koji se porteže pored mora i koji vrvi od kafića i restorana. Sem predivnih peščanih plaža, ostale atrakcije su Muzej ćilibara, Destilerija ruma, kao i Planina Isabel de Torres do koje se iz grada može stići gondolom. Puerto Plata ima i svoj međunarodni aerodrom.

Cabarete je sledeće mesto koje moramo pomenuti. To je mali ribarski gradić koji je postao popularan za turiste jer se tu održavaju svetska takmičenja u “windsurfingu”.

Playa Grande – Cabrera je mesto koje ne smete propustiti da posetite. Poznato je po svojim netaknutim plažama od belog i šljaštećeg peska i po golf terenima kojih ima 18. Ovde takođe možete videti i neke od najekskluzivnijih vila na ostrvu.

Samana

Samana je ostrvo koje izgleda kao scena iz filma “Pirati sa Kariba”. Beskrajne, puste i netaknute plaže, kokosove palme, tirkizno more, samo su neke od odlika ovog ostrva. More oko Samane je i mesto gde svake godine dolazi oko 10,000 grbavih kitova koji se tu pare i rađaju mladunce od januara do marta.

Las Terrenas je mesto na Samani koje se razlikuje od ostalih dominikanskih mesta, zato što podseća na mediteranske gradiće i prepuno je kafića i restorana.  Savršeno mesto za lagano ispijanje vina i posmatranje mora.

Istočna obala

Na samom istoku nalazi se mesto Punta Cana.  Tu se nalaze neki od najboljih i najlukzusnijih hotela u Dominikanskoj republici. Mesto je ogromno, a hotelima, diskotekama, i kafićima nikad kraja. Preporučujemo vam da posetite ovo mesto  jer ćete moći da uživate u predivnim karipskim plažama, ali takođe i da se provedete u mnoštvu klubova i restorana. Noćni život je ovde veoma izražen, tako da će ljubiteljima  provoda ovde biti kao u raju.

Južna obala

Bayahibe je grad koji se nalazi na južnoj obali i do njega se dolazi brdskim putem sa kojeg se pruža predivan pogled na dolinu Boca de Chaon. Gradić je ribarski i većina stanovništva ovog grada bavi se ribarenjem.  Bayahibe je polazna tačka za obilazak nacionalnog parka Parque Nacional de Este i ostrvo Isla Soana. Park čine krečnjačke terase koje su formirane pre nekoliko miliona godina, kao i pećine u kojima možete videti crteže Taino Indijanaca iz pred Kolumbovog doba. U blizini se nalazi ostrvce Isla Saona do koje se dolazi taksi brodićem, a vožnja taje oko 45 minuta.

La Romania je seldeće mesto do kojeg dolazimo kada krenemo ka jugu. Ovde je procvetala šećerna industrija Dominikanske republike.

Santo Domingo je čuvena prestonica Dominikanske Republike prvi je grad koji su Evropljani osnovali u ovom delu sveta. Ovaj grad istrijski je veoma važan i ako budete posećivali Dominikansku republiku, obavezno ga posetite, jer ćete imati priliku da naučite mnogo o njihovoj istoriji i istoriji ovog grada. Grad je 1496. osnovao Kolumbov brat Bartolomé Colón i krstio ga je La Isabela. Ovde je sagrađena prva katedrala u Novom svetu, prvi univerzitet, prvi manastir, i prva bolnica. Najpoplarniji deo grada je suvi centar grada, Zona Colonial, sa kaldrmisanim ulicama, istorijskim spomenicima, i starom španskom arhitekturom koja je u najvećoj meri sačuvana.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

Barcelo Bavaro Beach ****

Barcelo Bavaro Beach

Ovaj divni hotel nalazi se na jednom od najlepših delova Playa Bavaro.

Barcelo Dominican Beach ****

Barcelo Dominican Beach

Posetite raj okružen tropskim palmama i savršeno uklopljen u okruženje - u ovom hotelu u centru Karipskog mora, na istoku Dominikane.

Be Live Punta Cana ****

Be Live Punta Cana

Raspolaže sa 584 sobe, svaka soba ima TWC, fen, SAT-TV, radio, klimu, telefon, sef, mini-bar, kafe aparat, peglu i dasku za peglanje, balkon ili terasu, sa pogledom na ba

Vista Sol Punta Cana ****

Vista Sol Punta Cana

Hotel se nalazi na plaži Bavaro, ima 471 sobu sa klimom, SAT-TV, balkonom ili terasom, a nudi 4 restorana, 5 barova, veliki bazen, igralište za decu, beauty salon itd...

Occidental Grand Punta Cana ****

Occidental Grand Punta Cana

Mirna atmosfera i španski stil gradnje koje okružuju tropske bašte čine Occidental Grand Punta Cana resort idealnim za potpuni odmor i opuštanje.

Melia Caribe Tropical *****

Melia Caribe Tropical

Veliki hotelski kompleks, usred tropskog vrta, sa malim hotelskim vozićem, kojim se gosti mogu prevesti sa jednog na drugi kraj resorta.

Grand Palladium Palace Resort & Spa ****

Grand Palladium Palace Resort & Spa

Moderan hotel nalazi se na peščanoj plaži Bavaro Beach.

Grand Palladium Punta Cana *****

Grand Palladium Punta Cana

Lokacija: plaža Bavaro, 20 km od aerodroma. Sobe: su veoma komforne, imaju kadu/tuš, WC, kadu sa hidromasažerima, fen, klimu, ventilator na plafonu, sef na iznajmljivanje

Grand Palladium Royal Turquesa *****

Grand Palladium Royal Turquesa

Ekskluzivan hotel nalazi se na Playa Bavaro plaži, namenjen je isključivo odraslim osobama...

LINKOVI

X