Kuba

kuba kuba

Za Kubu se često govori da je istinski raj na zemlji i savršeno mesto za odmor. Kuba je neverovatna i egzotična destinacija za odmor.  Kolonijalna arhitektura, rumba, opuštena atmosfera, najbolje kubanske cigare, samo su neke od poslastica koje vam ovo sjajno mesto može pružiti.

Ova ostrvska zemlja je površinom nešto veća od Srbije, sa 11 miliona stanovnika je najnaseljenija karipska država. Priroda je bila darežljiva. Biološki i geološki diverzitet je impresivan. Na ostrvu raste oko 6.000 vrsta biljaka, od kojih su polovina endemične. Zbog tropske klime, temperaturne oscilacije su male, pa je tako januarski prosek 21 stepen Celzijusa, dok se u julu beleži 27 stepeni. Doduše, u vazduhu ima dosta vlage, ali pridošlice se brzo prilagođavaju.

Uslovi za turizam su vrhunski. Hoteli na Kubi su prvoklasni, u njima je usluga najčešće na bazi „ol inkluziv”. Aranžmani za letovanje na ovom karipskom ostrvu su prilično skupi. Ali, kada se odvaga kvalitet smeštaja, mogućnosti za zabavu, sportske aktivnosti i izlete, pa se na sve to doda toplo more tirkizne boje, plaže sa sitnim peskom i hladovina palmi, onda odmor na Kubi vredi svaku paru.

Kuba se od ostalih destinacija izdvaja i po drugim stvarima. U Kubi je internet vrlo skup i vrlo malo hotela u svojoj ponudi ima internet. Lepo je znati da postoji mesto, na koje možete otići i u potunosti se odmoriti. Takođe, ako imate decu, ovo mesto je vrlo pogodno za njih jer bez interneta, oni će uživati u prirodnim lepotama Kube, a vaš porodnični odmor biće kompletan. Poznati restroranski lanac brze hrane „Mc Donalds“ ovde nećete naći. Iako se možda mnogima to neće svideti, jer je ovaj restoran jedan od najpopularnijih u svetu, bez McDonalds-a, moći ćete da uživate u kubanskoj hrani i da iznenadite vaša čula jelima koja još niste probali.

Vrlo atraktivna Kuba nudi turistima mnogo lokacija i aktivnosti. Mi ćemo vam prezentovati neke od turističkih atrakcija Kube, pa ako ikada budete posetili ovu predivnu zemlju, znaćete šta i gde da idete.

Havana

Najprivlačnija i najpoznatija destinacija za turiste na Kubi je glavni grad Havana, ali ova egzotična zemlja ima još mnogo toga da ponudi, pre svega brojna letovališta na obali. U Havani, prestonici Kube, živi oko dva miliona stanovnika, što je čini najnaseljenijim gradom Kariba. Smestila se oko zaliva do kojeg su Španci doplovili pre tačno 500 godina, 1509. Sledeće stižu prvi kolonisti, a 1515. osnovana je Havana. Na njenim fasadama moguće je uočiti tri različite faze u razvoju grada. Ulice Havane su živopisne, a po ulicama se kreću automobili iz predrevolucionarnog doba zajedno sa ruskim „moskvičima” i „ladama”.

Ako budete posećivali Havanu, obavezno treba da obiđete Kapitol, glavno arhitektonsko obeležje grada. Danas je u njemu sedište Kubanske akademija nauka, kao i Muzej nacionalne istorije. Statua Isusa Hrista, takođe je neizbežna turistička atrakcija u Havani. Slična statui u Rio De Žaneiru, ova statua blagosilja Havanu, a visoka je 20 metara.

Vardero

Najpoznatije letovalište na Kubi Varadero je pravi raj, zbog predivne plaže sa belim puderastim peskom i tirkiznom vodom. Varadero se nalazi oko 140 kilometara istočno od Havane, na malom poluostrvu širokom tek 1.000 metara, a dugom oko 20 kilometara. Zbog boje mora za Varadero često kažu da je Azurna plaža.

Hoteli na Varderu su veoma lukzusni i lepi i omogućavaju vrhunski smeštaj i odmor. U nekoliko desetina prvoklasnih hotela godišnje se „okrene” oko pola miliona gostiju. Oni dobijaju vrhunsku uslugu na bazi „ol inkluziv”. Osim „švedskog stola” na kome zna da bude i više od 20 različitih jela, takvi aranžmani podrazumevaju slobodan pristup svim sadržajima: bazenima u kojima su „tropikal-barovi” (neograničeno konzumiranje pića), teretanama, salonima za ulepšavanje, spotskim terenima ... Ako se odlučite da posetite Vardero i tamo provedete svoj odmor, nećete zažaliti.

Delfini

Ogromna atrakcija Kube je delfinarijum koji se nalazi u prirodnoj laguni. U njemu živi osam delfina, od kojih je pet ovde rođeno. Svakog dana oni izvode šou sa raznim trikovima. Posle toga, možete da uskočite u vodu i plivate sa njima.  To se radi u grupama od po 15 ljudi, a sve se beleži kamerom i foto aparatom, pa kasnije možete da kupite snimak za uspomenu.

Koko Taksi

Ako hoćete da obiđete najpoznatije letovalište na Kubi, najbolji i najzabavniji način da to uradite je da iznajmite Koko taksi. Ovo prevozno sredstvo je napravljeno od neke vrste plastike, ima tri točka, zaobljen krov, a otvoreno je napred i sa strane. Može da primi dva putnika iza vozača, koji je ženskog pola. Dobilo je naziv Koko zbog zaobljenog izgleda koji podseća na ogroman kokos! Iz ovog vozila, možete razgledati grad i napraviti prelepe fotografije.

Beli Ključ

Ostrvo Beli Ključ poznato po divnim plažama, kornjačama, tropskim pticama, ribama, školjkama... Svi ljubitelji ronjenja trebaju da posete ovo mesto, jer na ostrvu postoji ronilački centar u kome možete iznajmiti svu potrebnu opremu i ići u razlgedanje ostrva i posmatrati prelepe morske životinje.

Pećine

U blizini Vardera, nalaze se pećine u kojima može da se pliva i boravi. Pećine Belamar i Katalina su najpoznatije. Avanturisti će se lepo provesti i moći će da uživaju u prirodnim draguljima stalaktitima i stalagmitima.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

Inglaterra ****

Inglaterra

Hotel Inglaterra nudi u ponudi sunčanu terasu i pogled na grad, u Havani, 800 metara od La Bodeguita del Medio. G

Sol Sirenas Coral ****

Sol Sirenas Coral

Sol Sirenas Coral su zapravo dva hotela spojena u jedan, locirani na najlepšem delu Varadero plaže. Ovaj kompleks je idealan za porodični odmor sa decom.

Hotel Palacio O'Farrill Havana ****

Hotel Palacio O'Farrill Havana

Butik hotel u istorijskom srcu Havane, sa 38 soba, interesantnom dekoracijom i vrhunskim uslugama…

Park View ***

Park View

Hotel nudi pogled na park, a sadrži lobi bar i restoran na sedmom spratu i komforne sobe…

Iberostar Parque Central *****

Iberostar Parque Central

Komforni hotel u španskom kolonijalističkom stilu, sa modernom gradnjom, nalazi se preko puta Parque Central u blizini Capitola.

Hotel Santa Isabel ****

Hotel Santa Isabel

Ovaj kolonijalni boutique hotel, sa lepim unutrašnjim dvorištem u španskom stilu, nalazi se u srcu Starog grada, direktno na Plaza de Armas.

Naviti Varadero Resort ****

Naviti Varadero Resort

Ovaj hotel se nalazti na najboljoj plaži Varadera, koja je dugačka 20 kilometara i preko 100 godina privlači brojne posetioce...

Palacio del Marques de San Felipe ****

Palacio del Marques de San Felipe

Boutique hotel, sa baroknim stilskim elementima, nalazi se u centru Starog grada. Sadržaj hotela čine restoran, bar, radnje, lift...

Melia Las Antillas ****

Melia Las Antillas

Moderan resort se nalazi na dugoj beloj peščanoj plaži Varadera, u 8ha velikom vrtu sa tropskom vegetacijom.

LINKOVI

X