Jamajka

jamajka

Prostire se na 10.991 kvadratnih kilometara i ima 2,5 miliona stanovnika. Jamajka je ustavno parlamentarna demokratija na istoimenom ostrvu, u skupini Velikih Antila u Karipskom moru. Glavni grad je Kingston sa 585.500 stanovnika.

Jamajka je postala poznata kao turističko ostrvo još početkom dvadesetog veka. Na ostrvo se obično dolazi morem jer je u centru krstarećeg turizma brodovima. Glavni turistički centri su Kingston, Montego Bej i Oho Rios. Većina letovališta se nalazi na severnoj obali gde se prostiru plaže sa belim peskom. Severnu stranu krase i razni oblici krečnjačke erozije, kao i kanjoni, egzotična i bujna vegetacija i plavetnilo vode Karipskog mora. Na padinama Blue Mountain (Plave planine) naći ćete borove šume i prašume, sa orhidejama i ogromnim papratima. Nešto dalje su suvlje savane, poput pašnjaka i izuzetna površina podzemnih kraških reka i krečnjačkih vrhova. Širom ostrva rasprostranjene su uske doline bogate zelenilom i neverovatno lepim rekama (na nekima mežete splavariti, a neke imaju vodopade u kojima možete uživati). Na obali ćete naći vegetaciju mangrova, litice sa gnezdima morskih ptica i naravno neverovatnu raznovrsnost plaža, od sitnih zatvorenih uvala do dugih plaža sa čisto belim peskom.

Postoji preko 250 vrsta ptica i gmizavaca, kao što su iguane i žabe sa drveta, morskih prasića, morskih krava. Jamajka je najveće ostrvo engleskog govornog područja u Karibima.

Rege muzika jedna je od najpoznatijih odlika kulture Jamajke. Predstavlja miks stilova: ska, rokstedi, ruts rege, dab i raga. Sve ove mešavine stvaraju jedan ritmičan i moćan ton Karipskog mora, a za Bob Marlija, najpoznatijeg rege muzičara, možemo reći i da je najpoznatiji Jamajčanin.

Ako se odlučite da posetite Jamajku, nećete zažaliti, jer na ovom ostrvu imate mnogo toga da radite. Neke od glavnih turističkih atrakcija su pešačenje, kampovanje, ronjenje, jahanje konja, plivanje, Kite surfing, plivanje sa delfinima.  Ovo prelepo mesto prepuno je atraktivnih mesta koje možete posetiti, pa ćemo vam predstaviti par mesta koje morate obavezno da posetite ako budete dolazili na Jamajku.

Montego Bay

Montego Bay je drugi grad Jamajke po veličini, čuven po svojim plažama i hotelima. Mo Bej, kako ga zovu, je veoma živopisan grad sa dosta kulturnih festivala i poseduje jednu od najzabavnijih plaža na Karibima. Još treba dodati golf, šoping u bescarinskim radnjama i lak pristup ostrvskim avanturama. Posetioci uglavnom dolaze zbog idiličnog tropskog vremena i plaža, koje su među najlepšim na Karibima.

Negril

Do 1960-ih Negril je bio pospano ribarsko selo, bez puta koji ga povezuje sa ostatkom ostrva. Danas je Negril vrlo posećeno i atraktivno turističko mesto. Noćni život je buran u bilo koje doba godine. Osim noćnog života, popularna je plaža Negril Beach, jedna od najboljih na ostrvu. Takođe su vrlo popularna venčanja na ovoj plaži sa belim peskom, jer odmah možete započeti i vaš medeni mesec. Negril ne nudi mnogo razgledanja u smislu muzeja i istorijskih objekata, ali ovo područje je izuzetno bogato prirodnim lepotama. Razgledanje Negrila je možda najbolje pod vodom, zato obavezno ponesite maske za ronjenje i disaljke.

Ocho Rios

Ovaj grad je prvi grad na Jamajci koji je namenski razvijen kao veliko odmaralište. Grad vrvi od prodavnica,  restorana, kafićia, klubova. Jednostavno ovaj grad je kao veliki hotel.

Sa Jamajke nikako ne treba otići, a ne posetiti Dunn Vodopade koji se nalaze u delu Ocho Rios. Vodopadi su visoki oko 55m i jednostavno ostavljaju bez daha. Ono što ovu atrakciju čini izuzetnom je što se sa podnožja vodopada može popeti do njihovog vrha, i iskusiti nešto neverovatno! Penjanje traje najviše sat i po vremena i uključuje slikanje profesionalnih fotografa i snimanje avanture, a na kraju se može dobiti i video zapis koji se dodatno naplaćuje.

Cove

Ova uvala nalazi se pored Dunn vodopada, tako da kada zavrsite sa planinarskim avanturama, možete se spustiti u ovu prelepu uvalu i tu se opustiti sa najvećim dobricama okeana. Da, u ovoj uvali možete plivati sa delfinima.

Plaže

Na kraju moramo spomenuti i dve najpoznatije i najlepše plaže na Jamajci koje obavezno morate da posetite. Puerto Seko plaža nalazi se u gradu Discovery Bay. Ova predivna plaža prekrivena je belim peskom, a bistra voda koja okružuje ovu plažu će vas potpuno izbezumiti. Plaža Blue Lagune ili poznata Plava Laguna jedno od najlepših mesta Jamajke. Boja vode menja se u toku dana od boje žada pa do smaragdne i čini da se na ovoj plaži osećate kao u raju. Plaže iz snova mogu se videti na Jamajci i ako budete dolazili na ovo rajsko ostrvo, obavezno pokvasite glavu u bistroj vodi jamajčanskih peščanih plaža.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

El Greco Resort ***

El Greco Resort

Ovo odmaralište smešteno je na brdu koje gleda na zaliv Montego i Karipsko more, a do čuvene plaže Doktors Kejv stiže se liftom.

Hilton Rose Hall Resort & Spa ****

Hilton Rose Hall Resort & Spa

Lociran na lepoj plaži Rose Hall, ovaj divni resort ima raznovrsnu kulinarsku ponudu u brojnim restoranima.

Sandals Negril Beach Resort & Spa *****

Sandals Negril Beach Resort & Spa

Tipičan karipski hotel, nalazi se na 12km dugoj plaži u Negrilu.

Royalton White Sands *****

Royalton White Sands

Royalton White Sands je resort postavljen ispred plaže u uvali White. Nudi bazen za prskanje, lep pristup plaži, besplatan Wi-Fi i ima Dijamantski klub.

Beaches Negril Resort & Spa *****

Beaches Negril Resort & Spa

Hotel pripada renomiranom hotelskom lancu Sandals, okružen je tropskim zelenilom i nalazi se na 12km dugoj plaži u Negrilu.

Sunscape Splash Montego Bay ****

Sunscape Splash Montego Bay

Smešten u zalivu Montego, na 47 km od Negrila, Sunscape Splash Montego Bay Resort and Spa ima klimatizovane sobe, besplatno privatno parkiralište i besplatni WiFi.

Half Moon A RockResort *****

Half Moon A RockResort

Prostrani kompleks vila okružen je 162 hektara velikim vrtom, nalazi se direktno na obali, sa 2 lepe privatne plaže.

LINKOVI

X