Sjedinjene Američke Države

sjedinjene-americke-drzave

Sjedinjene Američke Države, ili SAD su država u Severnoj Americi, sa populacijom od otprilike 300.000.000 stanovnika. SAD je jedna od najmoćnijih država na svetu i ekonomski i politički.

Sjedinjene Američke Države su nastale od trinaest originalnih britanskih kolonija u Severnoj Americi. Nezavisnost su dobili od Velike Britanije 4. jula 1776. godine. Od tada kroz ratovanje i mirnu ekspanziju, Sjedinjene Američke Države se proširuju sve do Tihog okeana. Sjedinjene Američke Države su u prethodnih 300 godina učestvovale u nekim od najvažnijih događaja u svetskoj istoriji.

Ova relativno mlada zemlja, postala je jedna od najpoželjnijih i najpopularnijih destinacija sveta. Milioni turista svake godine posete SAD i njene gradove i prirodne lepote. SAD se deli na 50 saveznih država, tako da postoji mnogo mesta i lokacija koje možete posetiti u Americi i teško ih je sve nabrojati.

U ovom slučaju mi ćemo vam predstaviti samo delić Amerike i preporučiti vam koja mesta da posetite ako budete posećivali Sjedinjene Američke Države.

NJUJORK

Ne možete doći u Ameriku, a da ne posetite jedan od najvećih i najpoznatijih gradova i metropola na svetu. Grad se nekada zvao Novi Amsterdam, a ime Njujork je dobio 1664. godine, po engleskom vojvodi od Jorka. Nalazi se na severoistoku Sjedinjenih Američkih Država, u saveznoj državi Njujork. Kroz grad protiče velika reka Hadson. Njujork se sastoji od pet gradskih opština : Bruklin, Bronks, Menhetn, Kvins i Staten Ajland, a veći deo grada leži na tri ostrva. To su Menhetn, Staten Ajland i Long Ajlend. Iako je u Njujorku zvanični jezik engleski, zbog velikog broja različitih kultura, u ovom gradu možete čuti i italijanski, španski i mnoge druge jezike. Njujork obiluje vrhunskim restoranima, u kojima hranu spremaju najbolji svetski kuvari. Grad je idealan za šoping, kao i za šetnje po širokim bulevarima. Kafići i noćni klubovi pružaju idealne mogućnosti za bogati noćni provod. Tu su i brojne manifestacije koje se održavaju tokom cele godine.

Velika Jabuka je grad koji ne prestaje da impresionira. Visoke zgrade i neboderi Menhetna će vas ostaviti bez daha. Činiće vam se kao da ste stalno u hladu, jer zbog velike visine zgrada sunce slabo dopire do trotoara. Naravno, saobraćajne gužve Njujorka su priča za sebe i u to ćete se sami uveriti.

Ako budete posećivali Njujork obavezno obiđite najpoznatije turističke atrakcije, a to su: Empire State Building, Kip Slobode, Nacionalni muzej, Rockefeller Center, Central park, Times Square, Brodway i Peta i Medison avenija.

HAVAJI

Definitivno jedna od najpopularnjih i najpoznatijih destinacija su Havaji. Savršeno mesto za venčanja, medeni mesec ili samo regularni odmor. Koliko ste puta samo maštali o ispijanju koktela iz kokosa, dok u pozadini svira relaksirajuča muzika, dok se vi sa cvetnim ukrasima oko vrata hladite sa lisnatom lepezom. E pa, to je dan na Havajima.

Havaji su poslednje primljena, odnosno pedeseta članica američke federacije. U sastav SAD ušli su 21. avgusta 1959. godine, i jedina su savezna država koju isključivo čine ostrva. Havaji su arhipelag u centralnom delu Pacifika i prostiru se na površini od 28 311 kvadratnih kilometara. Od toga, kopneni deo čini 16 638 kvadranih kilometara, dok 11 672 kvadratna kilometra čini voda. Na Havajima živi oko 1 300 000 stanovnika, a zvanični jezici su engleski i havajski. Glavni i najveći grad Havaja je Honolulu.

Zbog prirodnih lepota i drugih atrakcija, Havaji su postali jedna od najpopularnijih i najposećenijih turističkih destinacija sveta, pa ćemo vam pomoći koje lokacije da obiđete na ovom rajskom mestu. Spremite fotoaparate, kamere, krenite sa dobrim raspoloženjem i obavezno obiđite: Ostrvo Oahu, Vaikiki, Perl Harbor, USS Arizona Memorial, Ostrvo Mau, Lahaina-u, Kanapali, Pioneer Inn, Kailua-u, Palatu Hulihee, Ostrvo Kauai i Kanjon Waimea.

ZAPADNA OBALA

Zapadna obala Sjedinjenih Američkih Država bogata je prelepim prirodnim lepotama i tu ćete imati priliku da vidite nacionalni park Yosemite, Grand Canyon, pustinju Mojave i kanjon Oak Creek.  Naravno pored prirodnih atrakcija, čekaju vas i gradovi San Francisko, Las Vegas i naravno Los Anđeles. Takođe nezaboravite da posetite i Diznilend.

Las Vegas je grad u američkoj saveznoj državi Nevada, u bezvodnoj pustinjskoj oblasti u okrugu Klark. Prostire se na površini od 352 kvadratna kilometra, a u njemu živi oko 596 500 stanovnika. Ovaj grad čuven je po svojim kazinima, zabavi i noćnom programu, a naziva se i gradom „kocke“. Blještavost i kič su glavni motivi Las Vegasa, i ako volite dobar provod, zabavu i kockanje, Las Vegas je grad za vas. Naravno, ne zaboravite, „Šta se desi u Vegasu, ostaje u Vegasu“.

Los Anđeles je grad smešten na obali Tihog okeana, na jugu američke savezne države Kalifornija. Poznat je i pod skraćenicom L. A.  Los Anđeles se prostire na površini od 1 290, 6 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 3 800 000 stanovnika. Kada se u obzir uzme aglomeracija, ovaj broj se penje na čitavih 15 000 000 stanovnika. Los Anđeles je jedan od najznačajnijih industrijskih, kulturnih I univerzitetskih centara SAD, i svakako najznačajniji centar filmskog stvaralaštva.

Ako se odlučite da posetite Hollywood, potrudite se i obiđite i: Stazu slavnih, Universal studio, Muzej Getty, Venice Beach, Rodeo Drive, Sunset Strip i Disneyland.

Na zapadnoj strani Sjedinjenih Američkih Država, na obali Pacifika leži grad koji je otvoren za sve ljude i različite stilove života, a njegova opuštenost čini ga nezaboravnim. Taj grad, koji je po mnogima meka za umetnike, je San Francisko. San Francisko je jedan od najskupljih gradova u SAD, ali i bez obzira na to on predstavlja jedno od omiljenih mesta za život.

Za obilazak grada pripremite udobnu obuću jer su brdovite ulice jako strme, a neka mesta ne smete propustiti, a to su: Market Street, Chinatown, Union Square, gradski prevoz, Golden Gate Park, Golden Gate, Alkatraz i Coit Tower.

KARIBI

Još jedna popularna destinacija za odmor su Karibi. Karibi su grupa ostrva koja se nalaze u Karipskom moru. Ova ostrva se prostiru od Floride na severu do Venecuele u Južnoj Americi na jugu. Karibi se sastoje od preko 7000 ostrva. Podeljeni su u 25 teritorija koje predstavljaju nezavisne države, kolonije i protektorate.

Karibe su se nazivali i "Zapadnoindijska ostrva" jer je Kristofer Kolumbo mislio da je došao do Indije kada je otkrio Ameriku. Kolumbovo prvo iskrcavanje na američko kopno je bilo upravo na Karibima. Karibi se sastoje od Velikih i Malih Antila i deo su Severne Amerike.

Karibi su u istoriji poznati i po piratima.

Bahami, Jamajka, Kajmanska ostrva i Devičanska ostrva neizbežna su turistička destinacija Amerike jer delom pripadaju teritoriji Sjedinjenih Američkih Država.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

373 Fifth Avenue ***

373 Fifth Avenue

Ovaj butik hotel smešten na Petoj Aveniji, stoji u senci zgrade Empire State Building i 5 minuta hoda od stanice podzemne železnice 34th Street - Herald Square.

Sheraton Princess Kaiulani ****

Sheraton Princess Kaiulani

Sheraton Princess Kaiulani pruža mogućnost da se zaviri u prošlost u srcu Vaikikija. Ovaj hotel je zapravo bivša rezidencija poslednje princeze Havaja.

The Time Hotel ***

The Time Hotel

Ovaj butik hotel nalazi se u pozorišnoj četvrti u centru Menhetna i nudi moderan smeštaj i italijanski restoran.

Millennium Biltmore ****

Millennium Biltmore

Millennium Biltmore Hotel Los Angeles je već 90 godina primarni izbor poznatih ličnosti i predsednika.

Chelsea Savoy ***

Chelsea Savoy

Hotel Chelsea Savoy nalazi se na 640 metra od zgrade Fletajron. U ponudi su besplatan bežični internet i kontinentalni doručak.

Hotel Nikko ****

Hotel Nikko

Hotel Nikko nudi 532 elegantno opremljene sobe i 22 apartmana, opremljene brzim internet priključkom, velikim ravnim televizorima, zvučnicima i CD i iPod plejerima.

Four Points Miami Beach ***

Four Points Miami Beach

Opustite se i uživatjte u ovom hotelu, smeštenom na samoj plaži. U svojoj ponudi ima 216 soba za goste, različitih kategorija, uključujući sobe i apartmane sa neverovatni

Hotel Milford Plaza ***

Hotel Milford Plaza

Smešten na samo 3 minuta od Tajms Skvera. Rokfeler Centar je udaljen samo par minuta od hotela

MGM Grand ****

MGM Grand

MGM Grand Hotel & Casino nudi veliki izbor različitih tipova hotelskih soba i zadovoljava potrebe svih gostiju, čak i onih najizbirljivijih.

LINKOVI

X