10 atrakcija Hondurasa

10 atrakcija Hondurasa

Honduras je intrigantna zemlja koja se nalazi u Centralnoj Americi. Ovde se nalaze neke od najspektakularnijih iskopina iz doba Maja, prelepe plaže i apsolutno fascinantan biljni i životinjski svet, no jedna je od najmanje posećenijih zemalja Centralne Amerike.

Ne slučajno - dugo godina ova zemlja je imala veoma lošu reputaciju o visokoj stopi kriminala. Vremena se menjaju pa ukoliko se ipak odlučite za putovanje u ovu prelepu i egzotičnu zemlju pasioniranih fudbalskih navijača, nije loše da se prethodno informišete o svemu.

Honduras je u stvari španski izraz za dubinu. Zemlji je ime dao slavni moreplovac Kristofer Kolumbo, koji je pristao u dubokoj vodi njegove obale  1502. godine. Honduras je živopisna zemlja koju čine bistre tirkizne vode, netaknute plaže, bujne džungle, prelepe planine, a zemlja izlazi na Pacifik i Karipsko more.

Kulinarstvo Hondurasa počiva na banani i njenim brojnim kombinacijama. Tako na primer tipično  jelo ovde se  sastoji se od pirinča, govedine, graška i komadića banane. Probajte obavezno i hleb od kokosa, plodove mora, ribu  ili kukuruzni kolač koji se poslužuje uz sir ili ljuti čili. Probajte jelo koje nikada ne zastareva -baleadas koje se sastoji od prženih banana, sira, avokada, domaće neutralne pavlake i u nekim slučajevima čorizo kobasice, a sve to zamotano u tortilju.

Ovde se rado piju napici od vrhunskih prženih zrna kafe, voćni sokovi, pivo, rum kao i druga alkoholna pića.

Većina posetilaca uglavnom je stacionirana oko Bay ostrva, a evo predloga kojih 10 mesta nikako ne smete propustiti ukoliko se zaputite na jedno ovakvo daleko putovanje.

Iskopine Kopan

Kopan je jedna od najvažnijih lokacija sa ruševinama drevnih Maja koje čine odlično mesto da se upustite u pustolovinu sličnu onoj iz filma Indijana Džouns.

Rio Kangrehal

Rio Cangrejal odnosno reka Kangrehal je jedna od najživopisnijih reka u Centralnoj Americi. Ovo je idealna destinacija za plivanje ili rafting. Oblast koja okružuje reku pruža mogućnost za šetnje ili jahanje konja.

Truhiljo

Truhiljo je jedan od najlepših kolonijalnih gradova Hondurasa popločan kaldrmisanim ulicama sa starom tvrđavom i starim drvenim kućicama u karipskom stilu. Izuzetna jaka  vibracija Kariba pomešana sa španskim uticajem, čini ovaj grad drugačijim od svih u Hondurasu.

Bay Islands

Ostrva Bay poseduju neke od najlepšig plaža na svetu. Ova ostrva su takođe raj za ronioce. Susret sa koralnim grebenima, morskim kornjačama kao i kit ajkulama ovde je neizbežan.

Moskitia

Velika prašuma Moskitia poznata je kao “Amazon centralne Amerike”. Ukoliko volite divljinu definitivno morate otići u obilazak ovog mesta koje garantuje susret sa krokodilima i egzotičnim pticama. Naravno, u ove obilaske odlazite samo sa stručnim vodičima.

Roatan

Najveće i najpopularnije ostrvo od Zalivskih ostrva Hondurasa je Roatan. Dugačko je oko 50km i samo 4 km široko, a okruženo je grebenom sa bogatim morskim životom i takođe predstavlja raj za ronioce. Ima dovoljno velik zaliv da i oni koji nisu ljubitelji ronjenja budu omađijani  botaničkim baštama, leptirima i farmama iguana, rekreativnim oblastima za porodice i krivudavim zemljanim putevima koji vode do malih sela i izolovanih skrivenih zaliva.

Jezero Johoa

Lago de Yojoa (Lago de Johoa)  je  najveće prirodno jezero Hondurasa i definitivno  najlepše. Ovo mesto je od davnina omiljena destinacija onih koji vole da posmatraju ptice, jer ih oko jezera ima  više od 375 vrsta. Jezero je takođe dobra baza za istraživanje dva nacionalna parka: Cerro Azul Meambar, sa dobro obeleženim adrenalinskim stazama, Santa Barbara, sa drugim najvišim vrhom Hondurasa i avanturističkim dvodnevnim izletom do samog vrha. Takođe je moguće voziti se čamcem po jezeru, obići Lenca arheološko nalazište, kao i posetiti impresivne Pulhapanzak vodopade.

Gracijas

Teško je poverovati da je mali kolonijalni grad nekada bio prestonica Centralne Amerike pod Špancima. Doduše samo na kratko. Uživajte u njegovim ulicama i  kolonijalnim crkvama.

Komajagua

Na oko 85km severozapadno od Tegusigalpe je prva prestonica Hondurasa, koja je bila verski i politički centar više od tri veka sve dok vlast nije preseljena u Tegusigalpu 1880. godine. Kolonijalna prošlost grada ogleda se u nekoliko njegovih starih crkava, impresivnoj katedrali, kolonijalnim tragovima, a postoje i dva zanimljiva muzeja koje ne smete zaobići. Grad je posebno zanimljiv tokom uskršnjih praznika, zahvaljujući mnogobrojnim procesijama koja se odvijaju na otvorenom.

Rezervat Rio Platano

Ukoliko niste previse odvažni da posetite prašumu Moskitia, onda je za vas dobra alternativa  rezervat Rio Platano.  Bogat biljnim i životinjskim svetom, predstavlja jedan od najlepših delova Centralne Amerike.

LuxLife

 

Top Travel Centar je turistička agencija koja se bavi prodajom avio karata za ceo svet, organizacijom grupnih i individualnih turističkih putovanja, zimovanja i letovanja, krstarenja, smeštaja u hotelima u zemlji i inostranstvu. Top Travel Centar realizuje putovanja po meri i želji klijenta!

 

U domenu poslovnih putovanja, Top Travel Centar se bavi organizacijom seminara, konferencija i tim bilding putovanja. Cilj je da svojim klijentima pruže najviši nivo usluga uz najpovoljnije cene, da kroz realizovane poslove grade poverenje i budu agencija kojoj se veruje i kojoj se uvek vra?ate. Moderna poslovnica u centru grada, ljubazno i profesionalno osoblje, kvalitetna usluga, briga o klijentima... su samo neki od razloga zbog kojih se Top Travel Centar svrstava u vode?e agencije u zemlji.

Sva prava zadržana. | 2014 - 2023 Copyright TTC. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group