7 najlepših plaža Grčke koje ovog leta čekaju na vas

7 najlepših plaža Grčke koje ovog leta čekaju na vas

Grčka svakog leta postaje atrakcija za milione turista iz čitavog sveta i to s dobrim razlogom - jer je jedna od najlepših zemalja na svetu.

Legenda kaže da, kada je Bog dodeljivao stanovništvu zemlje, da je upravo Grcima poklonio onaj komad zemlje koji je prvobitno namenio sebi. Plavo more, sunce i slikovita ostrva sa kaldrmisanim uskim uličicama, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Moto "Živeti svoj mit u Grčkoj" ne izgleda preterano ako uzmemo u obzir da postoji 519 nagrađenih plaža, a da je to druga zemlja u svetu od 47 zemalja po broju plavih zastava na plažama.

Ukoliko se pitate šta znači plava zastavica koja se vijori na plaži gde ste se upravo smestili evo kratkog objašnjenja. Sertifikat “Plava zastava” se dodeljuje samo najčistijim plažama na svetu uz konstantnu kontrolu. Svake godine se vrši nova kategorizacija. “Plava zastava” za plaže i marine je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala. Svake godine se dodeljuje plažama i marinama koje ispune rigorozne međunarodne standarde po 33 kriterijuma.

Program "Plava zastavica" vodi nezavisna neprofitna organizacija - Fondacija za ekološku edukaciju sa sedištem u Kopenhagenu, gde se nalazi i međunarodna koordinacija programa.

Ukoliko tokom sezone dođe do promene uslova na plaži, sertifikat može biti povučen privremeno ili trajno. Pored toga što se tokom sezone sprovode nacionalne i međunarodne kontrole, gosti i korisnici plaža sa “Plavom zastavom” podstiču se da obaveste FEE u slučaju da primete kršenje nekog od kriterijuma.

Iako Grčka spada u sam vrh zemalja sa Plavom zastavom, Halkidiki je regija sa najvećim brojem nagrađenih plaža, ukupno 52, dok među ostrvima prednjači Krit na kojem su čak 102 plaže dobile ovo obeležje. Plava zastava se na Tasosu vijori na 4 plaže.

Hajde da pogledamo koje su to nestvarno lepe plaže grčkih ostrva koje zaslužuju vašu posetu ove godine, iako još uvek ne znamo da li će ove godine baš sve zaslužiti sertifikat "Plava zastava", nevezano za njihovu lepotu i scenografiju koja ih okružuje.

Navagio, Zakintos

Navagio je još jedna izolovana plaža do koje se stiže samo brodićem. Škriputavi beli pesak, duboko plavo more, dramatične litice i velike pećine čekaju na ronilačko istraživanje. Ovu plažu verovatno svi prepoznajete jer je jedna od najskikanijih u Grčkoj. Često je baš ona odabrana za razglednice i skrinsejvere na ekranima računara. Napušteni brod koji krasi ovu plažu je iz jedne pomorske nesreće koja se desila 1982. godine i ova plaža upravo nosi naziv po ovom brodu.

Porto Kaciki, Lefkada

Ova plaža se takođe može videti na svim razglednicama Lefkade, a ubraja se u najlepše plažena svetu. Bez sumnje je  zaštitni znak ostrva i razlog zbog kojeg mnogi turisti posete baš Lefkadu. Do plaže se može doći kolima ili brodićem.

Ukoliko idete kolima do plaže očekuje vas duga, spora i pomalo rizična vožnja uskim putem sa krivinama. Na nekim mestima mimoilaženje dva automobila je jedva moguće. Srećna okolnost je to što vas nadomak plaže očekuje nekoliko velikih parking prostora na kojima možete parkirati svoj automobile ili motor. 2015. godine ovu plažu je gotovo skroz progutalo more zbog zemljotresa. Srećom ponovo je dostupna za sve koji su zaljubljeni u njenu lepotu.

Mirtos, Kefalonija

Beli šljunak i definitivno najlepši zalazak sunca u celoj Grčkoj čekaju vas na ovoj plaži. Voda je kristalno čista, a magazin Conde nast Traveler je ovu plažu ove godine proglasio za jednu od 10 najlepših na celom svetu.

Mirtos je divlja plaža koja je u poslednjih par godina zbog prirodne lepote i čistoće mora stekla veliku popularnost među svetskim turistima. Plaža je pretežno šljunkovita, a po sredini i na ulazu u more nalazi se sitan beli pesak. Sa leve strane plaže nalazi se mala pećina u vodi koja pravi divan hlad u vrelim letnjim danima. Na ovoj plaži često duva vetar u popodnevnim časovima, i stvara velike talase. Plaža nije preporučljiva za porodice sa malom decom jer je dubina nagla i velika, a struje jake.

Elafonisis, Krit

Do plaže Elafonisis vas vodi krivudav i delimično naporan put. Na nekim mestima je put toliko uzak  pa zbog toga vodite računa. Obavezno ponesite i navigaciju i mapu jer ćete se voziti kroz brdovite predele gde često nema meštana koji vam mogu pomoći u snalaženju. Plažu karakteriše crvenkasta boja peska zbog mikroorganizama koji žive na koralima. Iz tog razloga stiče se utisak da ste na nekoj tropskoj destinaciji.

Kleftiko, Milos

Kleftiko je takođe poznat i kao kikladski Meteori. Ovde možete uživati u beskrajno čistoj, kristalnoj tirkiznoj boji mora, okruženi džnovskim stenovitim formacijama, nesvakidašnjim tunelima i pećinama. Jedna od najlepših pećina je pećina Papafragas. Većina organizovanih tura za ovaj deo ostrva na brodovima poseduje kompletnu opremu za ronjenje koja vam je na raspolaganju ukoliko ste po prirodi avanturista.

Zapravo ovo je više lokalitet, nego plaža, poznat po pećinama koje su služile kao skrovište gusara, gde su navodno nekada čuvali opljačkano blago. Upravo otuda i naziv plaže koji u slobodnom prevodu može biti “Kradljivac”. Jedini način da do ove destinacije dođete je brodom. Srećom u letnjoj sezoni se iz luke Adamas organizuju mnoge ture do južnih plaža Milosa, gde između ostalih se nalazi i Kleftiko.

Vutumi, Antipaksi

U blizini ostrva Krf nalaze se Paksos i Antipaksi ostrva. Plaža Vutimi je tako minijaturna da je većina putnika često propusti, a nalazi se na gotovo nenaseljenom ostrvu Antipaksi. Ovo ostrvo je predeo kao oslikan slikarskom četkicom, jer se ovde nalaze vinogradi, divlje miomirisno cveće i beskrajno plave uvalice. Do Atipaksija takođe možete doći samo brodom sa susednog ostrva Paksos.

Sejtan Limanja, Κrit

Ovo je plaža koja nosi puno naziva. Lokalno stanovništvo je često naziva i plaža Stefanu ili Rizoskloko. Nećete pogrešiti ukoliko pitate za bilo koji od ovih naziva.

Nalazi se na oko 22 km udaljenosti od Hanje. Plaža je šljunkovita i poprilično divlja. Nema nikakve sadržaje u smislu ležaljki ili kafića, ali njena lepota je upravo u netaknutoj prirodi.

 LuxLife

 

Top Travel Centar je turistička agencija koja se bavi prodajom avio karata za ceo svet, organizacijom grupnih i individualnih turističkih putovanja, zimovanja i letovanja, krstarenja, smeštaja u hotelima u zemlji i inostranstvu. Top Travel Centar realizuje putovanja po meri i želji klijenta!

 

U domenu poslovnih putovanja, Top Travel Centar se bavi organizacijom seminara, konferencija i tim bilding putovanja. Cilj je da svojim klijentima pruže najviši nivo usluga uz najpovoljnije cene, da kroz realizovane poslove grade poverenje i budu agencija kojoj se veruje i kojoj se uvek vra?ate. Moderna poslovnica u centru grada, ljubazno i profesionalno osoblje, kvalitetna usluga, briga o klijentima... su samo neki od razloga zbog kojih se Top Travel Centar svrstava u vode?e agencije u zemlji.

Sva prava zadržana. | 2014 - 2022 Copyright TTC. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group