Liban

liban

Liban je mala zemlja i nalazi se na istočnoj obali Sredozemnog mora, između Sirije i Izraela. Ova prelepa zemlja, jedna je od retkih gde možete provesti jutarnje sate na plaži, a u popodnevnim satima otići na skijališta i ski staze. 

Za samo tri sata vožnje, možete stiči sa jednog kraja Libana na drugi i iako je ovo mala zemlja, to ne znači da u njoj nećete imati šta da vidite i posetite. U Libanu, na svakom koraku nailazićete na vekovima staru istoriju i kulturu, kao i na predivne pridrodne lepote. Liban je zemlja puna drevnih feničanskih i rimskih ruševina, posebno u gradovima Baalbek, Biblos, Sidon i Tyre. Mnogi od ovih gradova spadaju među najstarija naselja u svetu. Glavni grad Libana je Bejrut.

Liban je dobra destinacija tokom cele godine. Za razgledanje zemlje odličan period je od marta do maja i od septembra do novembra, kada je klima topla i suva u većem delu zemlje, bez velikih vrućina. Ovo je i idealno vreme za obilazak planina i degustaciju vina. Kada je poseta Bejrutu u pitanju, topliji meseci od juna do septembra savršeni su za kupanje, sunčanje i uživanje uz kafu. Zimi možete skijati na planinama.

Skijanje na planini Liban, kupanje na divnim i prelepim plažama Sredozemnog mora, kontakt sa druželjubivim ljudima i hrana samo su neki od razloga zašto treba da posetite ovo prelepo mesto, a mi ćemo vam pomoći u otkrivanju najpopularnijih turističkih destinacija u Libanu.

Baalbek (Balbek)

Ako budete posećivali Liban, morate obići Balbek, grad u kome se nalazi kompleks antičkih hramova. Priča o Balbeku stara je oko 5.000 godina. Iskopavanja oko rimskog Jupiterovog hrama otkrila su ostatke, koji datiraju još iz ranog bronzanog doba (2900-2300 godine pre nove ere). Tokom prvog milenijuma pre nove ere, Feničani su izabrali Balbek za mesto hrama njihovog boga Sunca, Baal (Bal), a legenda kaže da je Balbek mesto rođenja Bala. Ovaj grad je kulturološki i istorijski veoma važan za Liban i zbog toga je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Libana.

Biblos

Biblos je drevni feničanski lučki grad, ispunjen gostoljubivim ljudima, starim ulicama i ruševinama. U ovom gradu videćete neverovatnu mešavinu tradicije i modernih ljudi. U Bilbosu, kao i u Balbeku, možete videti mnogobroje istorijske ostatke i naučiti mnogo toga o Libanskoj kulturi i istoriji. Mnogo toga možete istraživati u ovom istorijskom gradu. Intrigantne ruševine najbolje se mogu videti ukoliko se popnete na vrh Krstaškog zamka. Voštani muzej smešten je u blizini zamka, a prikazuje scene iz istorije Libana i ruralnog života zemlje. Grad Biblos nudi razne restorane, hotele i prodavnice.

Tir

Tir je za vreme Starog Rima bio važan grad Feničana i danas se ovde nalazi mnogo antičkih spomenika. Rimske ruševine su najpopularnije atrakcije ovog grada i ljubitelji istorije će imati šta da vide.  Tir je izdržao dugu i burnu istoriju i zbog toga sadrži mnoštvo istorijskih i kulturnih znamenitosti koje treba posetiti.

Sidon

Kada stignete u ovaj grad na obali Sredozemnog mora, videćete da izgleda kao evropski primorski grad, sa parking mestima duž obale i stolovima sa suncobranima, gde možete da sednete i popijete piće. Gradska plaža je potpuno pusta, jer je ovo izrazito muslimansko područje i nije mesto za pokazivanje vašeg novog kupaćeg kostima. Praktično prvo što ćete ugledati kad stignete u grad je Sidonski zamak uz more iz krstaškog perioda, sagrađen 1228. godine. Nakon razgledanja zamka možete posetiti Muzej sapuna, gde ćete videti razvoj i tehniku proizvodnje sapuna ovog regiona.

Dolina Beka

Već smo spomenuli da u Libanu možete uživatu u prvoklasnom ispijanju vina, a to je zbog toga što je Liban proizvođač vina svetske klase. Vekovima se ovde uzgaja grožđe i pravi vino i na ovom mestu možete uživati u velikom izboru različitih vina. Jedna od najkomercijalnijih vinarija u ovoj oblasti je “Chateau Ksara”.

Jeita Grotto

Pećine Jeita Grotto primer su prirodnih lepota Libana, i ove pećine su najpopularnija atrakcija Libana  i ujedno su i jedne od najneobičnijih i najneverovatnijih pećina na čitavom svetu. Pećine su iz doba paleolita, a otkrivene su 1830-ih. Niže galerije ukrašene su prirodnim kamenim skulpturama, kao i prelepim vodopadom, dok gornje galerije imaju dramatične kamene zavese, kanjone i vrtače.

Tripoli

Drugi grad po broju stanovnika u Libanu, Tripoli je pravi arapski grad. Stari srednjevekovni centar u podnožju Krstaškog zamka prošaran je mnogim džamijama, uključujući Al-Muallaq Burtasiyat Madrassa, Al-Qartawiyat Madrassa, Veliku džamiju i Taynal. Njegovi užurbani krajevi imaju fantastičnu atmosferu i obavezni su za posetu.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos

LINKOVI

X