Singapur

singapur

Singapur je ostrvski grad-država u Jugoistočnoj Aziji. Osnovan je 1819.godine kao britanska trgovačka kolonija i, od kako je stekao nezavisnost 1959.godine, uspeo je da postane jedna od najprosperitetnijih država na svetu. Ime „Singapur“ potiče od reči „singa“ što znači lav i „pura“ što znači grad, pa se ovaj grad drugačije naziva i „Grad Lavova“.

Singapur krase visoki i sjajni neboderi, koji su noćima osvetljeni i obasjavaju čitav grad. Ovaj grad predstavlja mešavinu indijskog, kineskog i malajskog uticaja i kultura, a hrana, šoping i uzbudljiv noćni život čine Singapur savršenom destinacijom.

Singapur je teritorijalno mala zemlja(grad) i na malom prostoru živi preko  4.000.000 stanovnika, pa je ovo mesto gusto naseljeno. Centar grada sastoji se od kvartova Orchard, the Riverside i Chinatown, a u Singapuru, koji obožava akronime, ceo taj deo poznat je kao CBD (Central Business District). Singapur se još naziva i mikrokosmosom Azije jer je nastanjen Kinezima, Malajcima i Indijcima.

Singapur nije poznat samo po svojim raskošnim neboderima i hrani. Nedavno je ovaj grad proglašen najskupljim gradom na svetu, tako da je potrebno da imate veću količinu novca kako biste se ovde snašli. Takođe, Singapur je poznat po svojim „čudnim“ zakonima kao što je nepuštanje vode u toaletu, i tome slično.

Zahvaljujući svom multikulturalnom stanovništvu, u Singapuru se proslavljaju kineski, muslimanski, indijski i hrišćanski praznici.

Ovakav grad, međutim, ne bi bio toliko poznat i popularan, da nema svoje čari i lepote zbog kojih se ističe u odnosu na druga mesta. Ako ikada budete posećivali Singapur, obavezno posetite turističke atrakcije koje ćemo vam predstaviti.

Plaže

Južno od grada nalazi se ostrvo Santosa. Na ostrvu nalaze se tri plaže koje su veoma popularne i one su glavno izletište za stanovnike Singapura. Plaže su fenomenalne, ali su cene visoke, pa ćete morati da napunite novčanike, ali to se i očekuje od najskupljeg grada na svetu.

Kineska četvrt

Kinesku četvrt morate obići ako budete posećivali Singapur. I pored toga što danas celim gradom dominiraju Kinezi, singapurska kineska četvrt uspela je da zadrži stari šarm. Deo između Pagoda Street i Smith Street naročito je zanimljiv za turiste. Četvrt je prepuna prodavnicama u kojima možete kupiti sve i svašta. Kineska kuhinja, naravno, ovde je vrhunska i ako ogladnite, na ovom mestu ćete sigurno pronaći ogovarajući obrok.

Indijska četvrt

Indijska četvrt se smatra najživopisnijim i najzanimljivijim delom grada. Slično kao i kod kineske četvrti, i ovde imate prodavnice koje odišu indijskom kulturom i u kojima možete kupiti razne stvari, a pogotovu indijski nakit, zlatne narukvice, egzotične začine koji indijsku kuhinju čine toliko popularnom, ali i mirišljave štapiće. Glavna ulica ovog kvarta je Serangoon road, koja je ispunjena veselo ofarbanim prodavnicama sa egzotičnim elementima ove interesantne kulture.

Orchard Road

Ako dođete u Singapur sa namerom da idete u šoping, onda je ovo pravo mesto za vas. Ogromna ulica koja je duga nekoliko kilometara prepuna je šoping molovima koji se ređaju jedan pored drugog.  Koji kod brend ili komad odeće da zaželite, ovde ga možete naći.

Carlsberg Sky Tower

Ovaj vidikovac najviši je u Aziji i visok je 131 metar.  Uživaćete u pogledu i panorami koju ovaj toranj pruža. Najlepši prizori su ipak noću kada sa visine možete videti svetlom obasjan Singapur.

Dolphin Lagoon

Ako volite trikove sa delfinima i kitovima, posetite ovaj šou. Dolphin Lagoon raspolaže velikim brojem delfina i kitova ubica, a trikovi koje ove životinje izvode će vas zapanjiti. Tačke su uzbudjlive i interesantne, a postoje i posebni programi  u kojima možete i vi da učestvujete, recimo da hranite delfine ili da ih mazite. Ako u Singapur dolazite sa decom, ovo mesto će im sigurno ostati u sećanju.

Underwater World

Pored trikova delfina i kitova, posetite i Underwater world, jedan od najvećih okeanarijuma u Aziji. Osećaćete se kao da ste među ribama i moći ćete da uživate u mnogobrojnim vrstama gledajući ih iz svih uglova. Ljubitelji životinja će se oduševiti.

Merlion

Obavezno obiđite singapurski nacionalni simbol, 8,6 metara visoku skulpturu lava-ribe pod nazivom Merlion. Ova gigantska skulptura teška je 70 tona, a podignuta je 1964. godine.

Statua bebe

Najnovija atrakcija Singapura je definitivno stauta džinovske bebe koja naizgled lebdi u vazduhu. Bronzana statua je obojena u belo i teška je sedam tona, a zahvaljujući zakonima fizike, izgleda kao da leti u vazduhu. Statua je otkrivena 2013. godine, a džinovska beba oslanja se na površinu samo dlanom ruke, dok su svi ostali delovi u vazduhu. Ovu impresivnu statuu treba videti i doživeti uživo.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

W Singapore Sentosa Cove *****

W Singapore Sentosa Cove

Stilski dizajniran hotel, nalazi se na ostrvu Sentosa direktno u marini, sa bogatom ponudom inovativnih pića u WOOBAR-u.

Shangri La Hotel Singapore *****

Shangri La Hotel Singapore

Ovaj first class hotel sa velikim vrtom nalazi se u neposrednoj blizini Orchard Road-a.

The Seacare ****

The Seacare

Udaljen je 30 minuta vožnje od aerodroma Čangi. Poseduje 3 restorana i otvoreni bazen.

Furama Riverfront ****

Furama Riverfront

Udaljen je 30 minuta vožnje od aerodroma Čangi. Poseduje 3 restorana i otvoreni bazen. Hotel se nalazi uz obalu reke Singapur...

Marina Mandarin Singapore by Meritus *****

Marina Mandarin Singapore by Meritus

Divan hotel nalazi se direktno u Marina Bay-u, sadrđaj hotela čine bazen sa ležaljkama, peškirima, suncobranima...

Grand Park Orchard *****

Grand Park Orchard

Predivan hotel nalazi se na centrlnoj lokaciji na Orchard Road-u. Staklena fasada i multimedijalni zid čine ovu zgradu jednom od najimpresivnijih na Orchard Road-u.

Shangri La Rasa Sentosa Resort *****

Shangri La Rasa Sentosa Resort

Hotel se nalazi direktno na peščanoj plaži Siloso Beach, na ostrvu Sentosa ispred obala Singapura.

The Conard Centennial *****

The Conard Centennial

Ovaj first class hotel nalazi se na centralnoj lokaciji, u blizini Esplanade-Theater i Singapore Flyer-a.

Mandarin Oriental Singapore *****

Mandarin Oriental Singapore

Divan hotel, jednom ulicom je odvojen od Marina Bay-a, sa direktnim pristupom tržnom centru Marina Square.

LINKOVI

X