Ujedinjeni Arapski Emirati

ujedinjeni-arapski-emirati

Ujedinjeni Arapski Emirati su federacija sedam država (emirata) , koji su postali nezavisni 1971. godine, do kada su bili pod vladavinom Velike Britanije. Oni su se veoma brzo razvijali, a i dalje je u toku njihova izgradnja, te trenutno predstavljaju jednu od najmodernijih i najskupljih destinacija na svetu.

Njihovom razvoju mnogo je doprinela i činjenica da se na teritoriji Ujedinjenih Arapskih Emirata nalazi oko desetina svetskih rezervi sirove nafte. Ovo je zemlja luksuza, peska, mora i pustinje, ali i najglamuroznijih provoda, šopinga i ogromnih tržnih centara.

ABU DHABI

Abu Dhabi je deo Ujedinjenih Arapskih Emirata. Glavni grad ovog emirata je istoimeni grad. Abu Dhabi se nalazi na ostrvu u Persijskom zalivu i prostire se na površini od 972 kvadratna kilometra, a u njemu živi oko 900 000 stanovnika. Abu Dhabi je glavni grad čitavih Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U drugoj polovini osamnaestog veka, Beduini iz plemena Bani Yas naselili su se na ostrvu Abu Dhabi. Abu Dhabi u prevodu znaci „Otac gazele“. Tokom devetnaestog veka grad se naglo razvijao, ali 1892. godine šejk Zayed bin Mohammed al – Nahyan je pristao na britanski protektorat i Abu Dahbi je počeo da propada. Međutim, 1958. godine, pronađene su velike količine nafte i tada Abu Dhabi postaje jedna od najbogatijih i najpoznatijih destinacija.

Abu Dhabi je tokom poslednjih decenija postao svetska metropola, a pre nekoliko godina je proglašen za najbogatiji grad na svetu. Danas je ovo i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija sveta, koju svake godine posete milioni turista.

Ako se odlučite da odete u Abu Dhabi i doživite ovo prelepo mesto, predložićemo vam par turističkih atrakcija koje morate da posetite.

Sheikh Zayed Grand Mosque

Ova veličanstvena džamija predstavlja religiozno i nacionalno obeležje Abu Dhabija. Na gradnji džamije radilo je preko 3 000 radnika, uključujući i umetnike iz Italije, Nemačke, Maroka, Indije, Turske i drugih država. Danas je ovo jedan od najvažnijih simbola Abu Dhabija. Sheikh Zayed morate posetiti ako bude dolazili u Abu Dahbi.

Emirates Palace

Emirates Palace je jedno od najimpresivnijih hotelskih i konferencijskih zdanja ikada izgrađenih i predstavlja nacionalno obeležje Emirata. Nalazi se na 1, 3 km od privatne plaže sa belim peskom, a okružena je sa 85 hektara predivno ukrašenih vrtova. Emirates Palace je postao zaštitni znak svetske klase za luksuzni turizam. Ova palata nudi niz luksuznih i raskošnih usluga i u njoj možete odsesti jer poseduje hotele.

Ferrari World

Ferrari World je najveći svetski zabavni park u zatvorenom prostoru. Otvoren je 2010. godine  i nudi ogroman broj atrakcija koje su sjajne za celodnevno porodično druženje. Uživajte u velikom broju vožnji i igrica, a ako vam to nije dovoljno, Ferrari World u sebi sadrži i restorane, šoping centre i druge objekte za prvoklasno uživanje. Ako ste ljubitelj ovakvog tipa zabave i ako imate decu, ovo je pravo mesto za vas.

Yas Links Abu Dhabi

Ovo ostrvo je definitivno lokacija koju treba da posetite. Ovde se nalazi mali ekosistem koji sadrži mnoštvo egzotičnih ptica i priobalnih životinja koje morate videti. U pozadini ovog ekosistema nalaze se golf tereni, a golf klub na ovom ostrvu proglašen je za najbolji na svetu.

Nacionalni Auto muzej

Ljubitelji automobilizma moći će da uživaju u auto muzeju koji Abu Dhabi poseduje. Zapravo, ovaj auto muzej je privatna kolekcija Hamada bin Hamdana Al Nahyana. U ovom muzeju, posetioci mogu da vide raznovrzne automobile, od kojih su neki specijalno konstruisani za potrebe Šeika.

Palata Al – Hosn

Palata Al – Hosn se drugačije naziva i „stara tvrđava“ i najstarija je građevina u Abu Dhabiju.  Palata je biši dom Šeika Zayeda bin Sultana Al Nahyana.  Palata, kao i njeno okruženje, izgrađena je u tradicionalnom arapskom stilu. U palati se nalazi velika zbirka dokumenata koji svedoče o istoriji i nasleđu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Muzej, koji se nalazi u okviru palate, sadrži mnoštvo tradicionalnih predmeta i istorijskih fotografija, pa će posetioci imati šta da vide.

Klizalište

Klizalište Abu Dhabija je sjajno mesto za nekoliko sati vrhunske zabave. Ovde se organizuju brojne aktivnosti vezane za klizanje, poput hokeja ili umetničkog klizanja. Objekat je ispunjen restoranima i kafićima u kojima se posetioci mogu opustiti i uživati.

Plaže Abu Dhabija

Abu Dhabi se može pohvaliti prelepim i luksuznim plažama, na kojima opušteno možete provoditi tople i sunčane dane. Neke od najpoznatijih su Hilton Beach Club, Emirate Palace Beach, Beach Rotana, Sheraton, i druge.  Plaže su veoma čiste i sređene, a na njima pored kupanja i sunčanja možete uživati i u mnogobrojnim kafićima i restoranima.

 

DUBAI

Dubai je jedan od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata i nalazi se na obali Persijskog zaliva. Glavni grad Dubaija je istoimeni grad Dubai. To je grad sa najviše stanovništva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i drugi je po veličini, odmah posle Abu Dhabija.
Površina Dubaija iznosi 4.114 kvadratna kilometra, a broj stanovnika ovog grada je 2.262.000.

Dubai je jedna od najpoznatijih, najluksuznijih i najbogatijih svetskih destinacija, ali je tu titulu stekao relativno skoro. 1980. godine, Dubai je imao 263.449 stanovnika, da bi do kraja 2012. godine imao najveći procenat stanovništva.

Dubai je bio ribarski grad u kome su se lovile riba i školjke, i nije ličio na mesto kakvo možemo videti danas. 1930. godine Dubai dobija važnu luku na kojoj se trgovalo biserima, a električnu struju, aerodrom i telefon dobija 1950 godine. Procvat Dubaija i ubrzan razvoj počinju 1966. godine, kada je u moru otkriveno naftno polje Fateh. Zahvaljujući prihodima od nafte, Dubai se, iz ribarskog gradića, pretvorio u svetsku metropolu i sinonim za luksuz.

Na području Dubaija preovladava suva klima, sa svega oko 100 mm kiše na godišnjem nivou. Tokom jula meseca temperatura dostiže i do 41 stepen Celzijusa. Zime su takođe veoma blage i tople, a u januaru se temperature kreću oko 21 stepen Celzijusa.

TURISTIČKE ATRAKCIJE U DUBAIJU

Burj Al Arab ili Arapski toranj. Na ovaj hotel u obliku jedra prvo pomislimo kada kažemo Dubai. Burj Al Arab jedan je od najpoznatijih hotela na svetu i jedini je hotel na svetu sa sedam zvezdica. Ovaj veličanstven hotel visok je 321 metar i predstavlja simbol grada. Arapski toranj predstavlja top destinaciju za one koji žele da uživaju u luksuzu i bogatstvu, a  u ovom hotelu to će sigurno i dobiti.

Burj Khalifa je najviši toranj na svetu i visok je neverovatnih 830 metara. Ova zgrada ima 160 spratova i u njoj možete naći šoping molove, restorane, apartmane, bazene i mnogo toga. Burj Khalifa izgrađen je 2010. godine, ali činjenica da je ovakva građevina izgrađena za samo 5 godina i dalje je neshvatljiva. Boravak u najvišoj zgradi na svetu pružiće vam nezaboravno iskustvo, a naravno luksuz i stil su tu da vam ulepšaju boravak.

Ostrvo Palma. Ostrvo Palma predstavlja jedan od najambicioznijih građevinskih poduhvata ikada. Čitavo ostrvo izgrađeno je veštački, posipanjem ogromne količine peska u vodu. Na ovakav način graditelji su mogli da naprave oblik kakav su želeli, a to je bila palma. Na ostrvu se nalazi sve što možete poželeti: hoteli, luksuzni bazeni, sportski tereni, tržni centri, prodavnice i druge stvari koje bi manji grad posedovao. Najpoznatija građevina na Palmi je hotel neobičnog izgleda - Atlantis, koji je veoma brzo postao jedan od simbola Dubaija.

Ski Dubai. Da li ste nekada bili na moru i pomislili na zimu i skijašku sezonu? E pa, u Dubaiju, možete skijati i leti. Ski Dubai je prvi zatvoreni skijaški centar na Bliskom Istoku. Posetiocima nudi neverovatan zimski ambijent stvoren za uživanje u skijanju, sankanju, snowboarding-u, igranju u pesku, i drugom. Sneg se veštački poizvodi u isto tako veštačkim uslovima, tako da možete uživati u zimskim čarolijama i u istom danu “uhvatiti” malo sunca kako bi dobili bronzani ten.

Tržni centar Dubai. Ovaj ogromni kompleks u sebi sadrži preko 1200 prodavnica i 160 različitih prodavnica hrane i pića. Svake nedelje, ovaj tržni centar poseti preko 750 000 ljudi. Atrakcije u okviru tržnog centra su akvarijum i podvodni zoološki vrt, klizalište, modni atrijum, fontana Oasis, SEGA republika, bioskop i hotel sa 250 luksuznih soba.

Pustinjski safari je jedna od najpoznatijih i najposećenijih atrakcija Dubaija. Terenskim vozilima možete obilaziti peščanu divljinu i uživati u čarima peščanih dina. Naravno, jahanje kamila je prava poslastica, tako da na leđima ove “pustinjske lađe” možete upoznati srce i dušu ovog grada.

Plaže Dubaija. Na kraju, moramo da spomenemo i plaže ovog veličanstvenog mesta. Plaže Dubaija jedne su od najposećenijih na svetu i predstavljaju mesta koja su napravljena za vrhunsko uživanje. Najpoznatija je Jumeirah Beach Park, koja mami svojim belim peskom i tirkizno plavom bojom. Al Mazmar Beach Park je najlepša javna plaža u Dubaiju i nalazi se u severnom delu grada. Palm Beach takođe nudi sjajne uslove, a naročito je pogodna za sportove na vodi, plivanje, skijanje, ronjenje i druge zabavne aktivnosti. Plaže su takođe opremljene i binama, tako da posle opuštanja i kupanja, možete slušati muziku i ostatak energije potrošiti uz neki koncert.

Dubai je zasluženo svetska destinacija koja će vam pružiti uživanje u luksuznom i prestižnom ambijentu. Na ovom mestu zaista ćete se osećati posebno. Ovaj delić raja preporučujemo svima, jer će svako poneti sa sobom nezaboravno iskustvo, a sećanje na ovakvo mesto ne gubi se tako lako.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

Hilton Ras Al Khaimah *****

Hilton Ras Al Khaimah

Lociran je na severu arapskog poluostrva, u oblasti Al Maareedh. Nalazi se na peščanoj, privatnoj plaži, dugoj 1,5 km, na kojoj se nalazi i 6 bazena.

Jumeirah Beach Hotel *****

Jumeirah Beach Hotel

Lociran direktnon a oko 900m dugačkom delu Jumeirah plaže, ovaj moderan hotel odiše arhitekturom integrisanom izgledom talasa i po tome je jedinstven u svetu.

Kempinski Hotel Mall of the Emirates *****

Kempinski Hotel Mall of the Emirates

Luksuzni hotel, elegantno uređen, direktno povezan sapoznatim tržnim centrom "Mall of the Emirates", koji između ostalog nudi i jednu od 3 najveće ski hale na svetu.

Shangri-La Hotel Qaryat Al Beri Abu Dhabi ****

Shangri-La Hotel Qaryat Al Beri Abu Dhabi

Luksuzni hotelski kompleks u tipičnom arapskom stilu, uređen sa mnogo pažnje prema detaljima. Ima 5 odličnim restorana sa specijalitetima iz svih krajeva sveta.

Fairmont Ajman *****

Fairmont Ajman

Hotel se nalazi na 200m dugoj beloj peščanoj plaži koja se spušta u Arabijski zaliv u Adžmanu. 31km od aerodroma u Dubaiju i 30 minuta vožnje od centra Dubaija.

The Cove Rotana *****

The Cove Rotana

Udaljen samo nekoliko minuta vožnje od Ras Al Khaimah i 45 minuta od Dubaija. Hotelski resort gde tradicionalni šarm oslikava jedinstvenost arapske kulture.

Armani Hotel Dubai *****

Armani Hotel Dubai

Hotel se nalazi u modernom centru Dubaija, u najvišem oblakoderu na svetu - Burj Khalifa. Ovaj ekskluzivni hotel je prvi ove vrste koji je dizajner Giorgio Armani kreirao

Burj Al Arab *****

Burj Al Arab

Ovaj arhitektonski jedinstven, luksuzan suite hotel, izgrađen je na veštačkom poluostrvu 280m ispred obale Jumeirah plaže.

First Central Hotel ****

First Central Hotel

Hotel je smešten u blizini Sheik Zayed Road ulice, na 5 minuta vožnje od Marine Dubai....

LINKOVI

X