Argentina

argentina

Argentina (šp. Argentina), zvanično Argentinska Republika (šp. República Argentina), država je u Južnoj Americi. Prema severu se graniči sa Bolivijom i Paragvajem; prema severoistoku sa Brazilom; prema istoku sa Urugvajem i prema zapadu sa Čileom. Na istoku izlazi na južni deo Atlantskog okeana.

Prostire se na površini od 2.780.400 km2, što je svrstava na osmo mesto u svetu, drugo u Latinskoj Americi, i prvo među zemljama španskog govornog područja.

Argentina polaže pravo na deo Antarktika, Folklandska tj. Malvinska ostrva i na Južnu Džordžiju i Južna Sendvička Ostrva.

Argentina se smatra regionalnom silom i jednom od istaknutijih latinoameričkih zemalja. Članica je grupa G-15 i G-20 najvećih ekonomija. Osnivač je Ujedinjenih nacija, Svetske banke, Svetske trgovinske organizacije, Merkosura, Unasura, Zajednice latinoameričkih i karipskih država i Organizacije ibero-američkih država.

Zahvaljujući stabilnoj političkoj situaciji, veličini tržišta i rastu visokotehnološkog sektora, svrstava se u srednje razvijene zemlje sa veoma visokim indeksom humanog razvoja.

Ljudi su na području Argentine prisutni od paleolita. Španska kolonizacija je počela 1512. godine.Argentina je naslednica Vicekraljevstva Rio de la Plata, španske prekomorske kolonije osnovane 1776. godine. Nakon rata za nezavisnost (1810–1818) usledio je građanski rat koji je trajao do 1861. godine, a okončan je novim ustrojstvom zemlje kao federacije provincija sa glavnim gradom Buenos Ajresom. Nakon toga dolazi do velikog priliva useljenika i velikog privrednog razvoja: početkom 20. veka Argentina je bila sedma najbogatija država na svetu.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

725 CONTINENTAL ****

725 CONTINENTAL

Ovaj hotel nudi vrhunski dekor i senzacionalni krovni bazen, kao i usluge saune i teretane svim svojim gostima, a nalazi se u neposrednoj blizini znamenitosti grada...

LINKOVI

X