Švajcarska

Svajcarska

Švajcarska – zemlja skijanja, čokolade i satova… ali, to nije sve…

Švajcarska je zemlja u kojoj se krije čudesan i skladan spoj interesantnih kultura, prirodnih lepota, magičnih gradova i uzbudljivog noćnog života. To je zemlja u kojoj je turizam popularan i leti i zimi, odnosno kad god da dođete. Kao jedna od najstabilnijih zemalja sveta, Švajcarska je veoma posećena – svake godine, u nju dođe oko sedam miliona turista, koje mami prirodna lepota njenih alpskih pejzaža, besprekorno uređenih turističkih centara i magije koja samo tu postoji.

Glavni grad Švajcarske je Bern, a naalzi se u meandru reke Are. Njegove ulice imaju natkrivene troroare i krase i kolonade duge više od šest kilometara. Ženeva je definitivno jedan od najpoznatijih gradova ove zemlje, čuven po proizvodnji švajcarskih satova, kao kosmopolitski grad i jedna od diplomatskih prestonica sveta.

St Moritz je jedna od najpoznatijih i najprestižnijih destinacija za skijanje u celom svetu, koju posećuje veliki broj tursita…

Danas, ime St Moritz je obeležje šika, luksuza i elegantnog grada, doma mnogih bogatih i slavnih koji uživaju u specifičnoj atmosferi ove destinacije. Ovaj grad se nalazi u srcu Engadinske doline u Graudundenu i u njemu primećujemo uticaj tri kulture: nemačke, romanske i italijanske. Ovaj grad postao je popularan zbog svojih izvora lekovite i mineralne vode koji su stari preko 3000 godina. Već u srednjem veku, ovo mesto bilo je popularna destinacija za mnoge svetske putnike. U jednom periodu, ova destinacija imala je više posetioca u toku leta nego u toku zime. Ipak, zbog predivnog snega koji ulepšava ove predele, kao i predivnom vremenu koje ga prati, stvaraju se idealni uslovi za bavljenje bilo kojim zimskim sportom, dok uživate u luksuzu i izobilju pogodnosti. Skijanje na ovoj predivnoj i magičnoj destinaciji je nešto što morate iskusiti barem jednom u životu, a nećete ostati ravnodušni ni ukoliko posetite ovo predivno mesto u toku letnjeg perioda.

St Moritz nudi brojne atrakcije svojim posetiocima tokom zime, njihov kvalitet i diverzitet ne mogu se porediti sa bilo kojom drugom svetskom destinacijom. Koji god zimski sport da vam padne na pamet, ovde se njime možete baviti, ali na pravi i luksuzni način. Najpoznatiji zimski događaj ove regije je poznata Engadin cross country skijaška trka, u kojoj učestvuje preko 12.000 ljudi koji dolaze širom sveta, a tu je i čuveni Gurmanski Festival, kao i muzički festival Snega i Simfonije. St Moritz je jedinstven i po tome što je najviši grad u Evropi - nalazi se na nadmorskoj visini od 1.822 metra.

Zermat je grad bez automobila. Ima 5000 stanovnika i obično oko 20000 gostiju.Nikakva buka, niti gužva neće pokvariti vaše zimovanje. Do Zermata se može doći jedino vozom. Automobil morate ostaviti u 10 km udaljenom Taesch-u. Znajte da se tokom zime parking , mora rezervisati unapred. Ako vam budzet to dozvoljava, možete iznajmiti helihopter. Ukoliko se odlučite da zimski odmor provedete u Zermatu, budite sigurni da će uz sve ostalo i smeštaj, biti na najvišem nivou.

Skijaška regija Davos Klosters nalazi se u Graubindenskim alpima u istočnoj Švajcarskoj. Cela skijaška regija obuhvata čak 320 km staza, koje su kompletno pokrivene najsavremenijim sistemima za veštačko osnežavanje, što garantuje sneg tokom cele zimske sezone. Transport skijaša se obavlja uz pomoć 59 ski liftova, ukupnog kapaciteta ok 65000 skijaša na sat. Gradić Davos nalazi se na 1560 m/nv i smatra se najvišim gradom Evrope. Proteže se na nekoliko kilometara duž doline reke Landvaser i njemu živi oko 11.400 stanovnika, pretežno Nemaca, ali se gotovo na svakom koraku može čuti i srpski jezik. U Davosu je sve podređeno skijanju i mesto naročiti živi dok je skijaška sezona u toku (iako ima i puno letnjih aktivnosti koje se mogu upraznjavati, intenzitet turizma nije ni približno veliki kao što je to zimi). Oko grada, sa obe strane, se nalaze spektakularne planine na kojima se rasprostiru skijaški tereni, tako da bilo koji udaljeni pogled baca upravo na skijališta ovog ski domena.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos

LINKOVI

X