Španija

spanija

Španija je prelepa i raznolika zemlja koja se nalazi u jugozapadnoj Evropi, ali njena teritorija doseže čak i do severne Afrike, što je samo jedna od njenih specifičnosti.

Ovo je zemlja velikih geografskih i kulturoloških različitosti koja često predstavlja veliko i neočekivano iznenađenje za turiste, pogotovo za one koji očekuju da u njoj prepoznaju tipičnu turističku destinaciju poznatu po klasičnim letovalištima i plažama.

Putovanjem u Španiju možete pronaći bukvalno sve, od baršunastih i bujnih pašnjaka, zelenih dolina, brda i snežnih planina u severnom delu zemlje do skoro pustinjskih zona na jugu. Takođe je poznata i po plažama koje su stvorene za potpuno uživanje i koje morate posetiti, naročito one sa belim peskom u južnim i zapadnim predelima zemlje, ali i fascinantne egzotične plaže sa crnim peskom na Kanarskim ostrvima koja su vulkanskog porekla.

Svake godine, milioni turista odaberu Španiju za svoju savršenu destinaciju za letovanje, stoga je ova zemlja jedna od najvažnijih turističkih destinacija poslednjih decenija, što ju je i dovelo na položaj treće po redu najpopularnije destinacije u Evropi. Samo neke od najprivlačnijih destinacija i atrakcija u ovoj zemlji su:

Madrid – glavni grad Španije i jedan od najpoznatijih gradova na svetu. S obzirom na njegovu lokaciju u centru zemlje, ali i zahvaljujući dobroj povezanosti i komunikaciji sa ostalim španskim provincijama (ima ih ukupno 52, a svaka ima svoje karakteristike zahvaljujući položaju, različitoj klimi i prirodi), on predstavlja srce zemlje, ali i važan kulturni centar Evrope. Ovaj grad je i veoma važan centar evropske kulture, industrije i bankarstva, a bitan je i zato što se u njemu nalazi palata kraljevske porodice, koja predstavlja najlepšu zgradu u Madridu. Osim borbe bikova (corrida de torros), koja je jedna od najvećih znamenitosti Madrida još od pamtiveka, a koju Španci smatraju umetničkim spektaklom u Areni Las Ventas, ovaj grad ima i prelepe umetničke galerije, specifičnu i jaku muzičku scenu, mnogo restorana, barova, klubova i buran noćni život koji mu je i doneo epitete „grada koji nikada ne spava“ i „grada koji zna kako se živi“.

Barselona – verovatno jedna od omiljenih destinacija za turiste iz celog sveta, a nalazi se u regiji Kataloniji, čija je i prestonica. Pri samom pomenu ovog grada, većini prolazi kroz glavu umetnost arhitekte Gaudija, Güell Park, Katedrala Sagrada Familia, kao i kosmopolitska atmosfera na njenim ulicama i La Rambli, ali i uživanje na prelepim plažama ili skokovi adrenalina pri bavljenju ekstremnim sportovima. Ovaj grad je takođe poznat po noćnom životu, klubovima, nezaboravnim žurkama, modernom i liberalnom shvatanju života. Posetom ovog grada uživaćete u fiestama La Mercè, ali vam se pruža prilika i da posetite obližnje Katalonske Pirineje.

Što se tiče poznatih letovališta, ona su raspoređena širom obala Španije, a najpopularnija su ona u oblasti Katalonije – Kosta Brava, Kosta Daurada i Kosta del Maresme, naročito tražene među turistima iz Francuske i kopnene Španije, sa posebnim akcentom na letovalištu Salou. Pored njih, veoma atraktivne destinacije za letovanje su i Kosta Blanca sa Benidormom i Kosta del Azahar, obe u oblasti Valensije, koja je i sama jedan od bisera Španije. U Andaluziji su još neka od najatraktivnijih letovališta - Kosta de Almeria, Kosta Tropikal, Kosta del Sol, Kosta de la Luz, ali i svetski poznato letovalište u provinciji Malage – Marbelja, koja je i jedna od najvećih luka u Španiji i česta odrednica mnogih kruzera. Osim pomenutih letovališta, veliku atrakciju predstavljaju i tematski parkovi, poput PortAventura i Tera Mitika, kao i brojni vodeni parkovi. Još neke od destinacija prve klase u Španiji su i Sevilja, Granada, Bilbao, San Sebastian i Toledo.

Ne mogu se ne spomenuti ni ostrvske španske destinacije koje zaista ostavljaju bez daha, kao što su arhipelag Balearskih ostrva ili Kanarska ostrva u Atlantskom okeanu, čija popularnost ne jenjava već mnogo godina, sa naročito traženim Gran Kanaria (sa svojim centrom, Las Palmas) i Tenerifima. Što se tiče Balearskih ostrva, najbliže a sigurno i najpopularnije među mlađim turistima jeste ostrvo Ibica, koje obiluje zlatnim plažama i bezbrojem mogućnosti u pogledu noćnog života – neke od najpopularnijih klubova, nastupe svetskih DJ-eva i žurke koje traju do jutra i pamte se čitavog života.

Španija je poznata i po svom, svetski cenjenom, fantastičnom vinu koje su još i Rimljani obožavali, pri čemu su najpoznatija vina ona iz oblasti Valjadolida, Riohe, La Manče, Galicije i Katalonije, koja je poznata i po posebnim vrstama penušavih vina.

Zna se šta najbolje ide uz vino – hrana, a najpoznatiji gastronomski specijaliteti Španije su svinjska pršuta – Hamon Iberiko (Pata Negra), koja je 2007. i 2010. izabrana za najbolju pršutu na svetu, ali i jela poput paelje i gaspaća ili poslasice ćuros.

Španija je zemlja neverovatnih mogućnosti, toplog i pričljivog naroda koji će vas ljubazno ugostiti, fantastičnih istorijskih, kulturnih i zabavnih dešavanja, prelepih letovališta, pa čak i skijališta koja pružaju mogućnost aktivnog odmora u zimskom periodu, i svi oni raširenih ruku čekaju da uživate u njima i doživite nezaboravno putovanje.

 

Pročitaj više o destinaciji...
jos
HOTELI NA OVOJ DESTINACIJI

Eurostars Monumental ****

Eurostars Monumental

Eurostars Monumental je udaljen 400 metra od crkve Sagrada Familia, na 100 metara udaljenosti od metro stance Monumental i 850 m od autobuske stanice Estacio del Nord.

Hotel & Spa Villa Olimpica Suites ****

Hotel & Spa Villa Olimpica Suites

Ovaj hotel je uređen u minimalističkom stilu i nalazi se u četvrti Poble Nou u Barseloni, na 15 minuta hoda od plaže Bogatelj.

Hotel Century Park ***

Hotel Century Park

Nalazi se u centru grada, samo nekoliko minuta hoda od ulice Las Ramblas.

Salles Hotel Pere IV ****

Salles Hotel Pere IV

Hotel Pere IV nalazi se na nekoliko minuta hoda od plaže i nove marine.

Regencia Colon ***

Regencia Colon

Hotel Regencia Colon smešten je na samo nekolilo minuta od poznate ulice Las Ramblas.

America Barcelona ****

America Barcelona

Elegantan hotel America Barcelona smešten je 500 metara od poznate ulice Passeig de Gracia i ima teretanu, saunu te krovnu terasu s bazenom i pogledom na grad.

Hotel Regente ***

Hotel Regente

Hotel se nalazi u samom srcu španske prestonice, tik uz Gran Via ulicu i u neposrednoj blizini trgova Puerto de Sol i Plaze Mayor.

Eurostars BCN Design *****

Eurostars BCN Design

Hotel je odlično lociran, svega 5 minuta hoda od Plaza Catalunya i Gaudíjeve kuće Batlló.

Sagrada Familia ***

Sagrada Familia

Nalazi se u centru grada. Sobe su moderno opremljene, sa kupatilom, TV, telefonom, mini barom...

LINKOVI

X